Хіти тижня. Літня насолода! - ТОП-7 рецептів неймовірно смачної сезонної випічки

Літо – пора довгоочікуваного відпочинку та щедрих врожаїв. Сезонні фрукти та ягоди складають основу раціону всіх ласунів, а в руках вправної господині соковиті плоди перетворюються у справжні витвори кулінарного мистецтва.

Фахівці пропонують список рецептів літньої випічки, яка не тільки приголомшить смакові рецептори, а й запустить у дію вітамінну "бомбу", безперечно корисну для організму, передають Патріоти України.

Виноградні кекси

У кінці літа і ранньої осені збирають урожай дивної ягоди, що є вітамінним скарбом – винограду. Він багатий на вітаміни А, С, В6 і фолати (похідні фолієвої кислоти), а також на важливі мінерали — калій, кальцій, залізо, фосфор, магній і селен.

Не новина, що з винограду можна приготувати багато холодних десертів, але й випічка з цієї ягоди не залишить у спокої смакові рецептори.

Для приготування соковитих кексів знадобиться:
- 100 гр борошна;
- виноград Киш-Миш;
- 1 ч. л розпушувача;
- ванілін;
- сіль;
- два курячих яйця;
- 60 гр цукру;
- 90 гр вершкового масла.

Приготування:
Для початку виноград слід промити проточною водою та обірвати ягоди. Вершкове масло розтопити, а яєчні жовтки відділити від білків. Білки збити з дрібкою солі до піни.

В глибоку тарілку висипати борошно, вершкове масло і жовтки. Вимісити масу з цукром та додати збиті білки, чайну ложку розпушувача і ванілін.

Готове тісто ретельно перемішати та викласти у формочки, у кожну додати декілька ягід винограду.

Запікати у духовці при 180° 15 хвилин. Остудити та подавати до столу.

Сливова запіканка

Серпень – сезон смачної та соковитої сливи, яку можна знайти чи не у кожному саду. Сливові плоди містять в собі вітаміни А, В1, В2, С, Е, Р, а також фолієву кислоту і ніацин, окрім того, стигла слива багата макроелементами.

Випічка зі сливи завжди була бажаною "гостею" на будь-якому святковому столі, а сливова запіканка стала справжнім трендом цього літа.

Для приготування сливової запіканки знадобляться такі інгредієнти:
- 1 кг сливи;
- 100 гр цукру;
- 1 ст. л соку лимона;
- 250 гр борошна;
- 250 гр цукру (для тіста);
- 1 п ванільного цукру;
- 2 ч. л розпушувача;
- 1 яйце;
- 150 мл сметании;
- 75 гр розтопленого масла.

Приготування:
Сливу слід звільнити від кісточок, нарізати і змішати у великій чашці з соком лимона, цукром і двома столовими ложками борошна. Викласти фрукт у змащену форму. Іншу частину борошна змішати з цукром, розпушувачем і ваніліном. Додати збите яйце, сметану і розтоплене масло, все ретельно перемішати.

Готове тісто ложкою викласти на сливу. Випікати в розігрітій духовій шафі при температурі 180° 35-40 хвилин.

Сирні пиріжки з аличею

Алича – різновид звичайної плодової сливи, окультурена людством багато століть назад. На відміну від інших плодів вона містить мало цукрів, але разом з тим є джерелом органічних кислот (лимонної і яблучної), провітаміна А, вітамінів групи В, РР, Е, а також велику кількість аскорбінової кислоти, пектину та мінералів.

Плоди аличі в свіжому вигляді використовують для лікування і профілактики авітамінозів (курячої сліпоти, цинги і ін.) та закрепів, оскільки вони стимулюють діяльність кишечника.

А ще з аличі можна приготувати багато смаколиків, один з таких рецептів припаде до душі поціновувачам незвичного поєднання продуктів. Для приготування сирних пиріжків з аличею знадобиться:
- 100 гр плодів аличі;
- 2 ст. л картопляного крохмалу;
- 70 гр вершкового масла;
- 235 гр борошна;
- 1 ч. л розпушувача;
- 90 гр цукру;
- дрібка солі;
- 125 гр сиру;
- 2 курячих яйця.

Для початку треба з'єднати масло кімнатної температури і 70 г цукру, добре розтерти суміш і додати одне яйце та сир. Далі всипати просіяне з розпушувачем борошно і дрібку солі. Замісити м'яке тісто, щоб не липло до рук, після чого загорнути його у харчову плівку і відправити в холодильник "відпочити" на півгодини.

Потім тісто слід розкатати до 4-5 мм завтовшки і склянкою вирізати кружальця. На середину кожної заготовки покласти щіпку крохмалю, один плід аличі без кісточки і дрібку цукру. Зверху викласти інший шматочок тіста і сформувати края з допомогою виделки.

Пиріжки викласти у на поверхню для випікання, устелену кулінарним папером. Змастити їх збовтаним жовтком, посипати цукром і відправити у духову шафу на близько 20-25 хвилин. Випікати при температурі 180° до готовності.

Шарлотка з яблуками

Іншою літньою знахідкою є плоди здоров'я – яблука. Вони сістять велику кількість вітамінів, зокрема: С, В1, В2, Р, Е, а також марганець і калій. Яблука - одне з джерел заліза, що легко засвоюється, їх використовують не тільки для профілактики простудних захворювань, але і для лікування важких недуг, таких як злоякісні утворення.

Десертів з яблук можна приготувати безліч, проте "королевою" яблучної випічки є класична шарлотка.

Для її приготування господиням знадобиться:
- 4 яйця;
- 1 склянка цукру;
- 1 склянка борошна;
- 3 яблука;
- лимонний сік;
- рослинна олія.

Приготування:
Для початку яйця слід збити з цукром в міцну піну, додати просіяне борошно та обережно перемішати лопаткою. Яблука очистити від шкірки та видалити серцевину, після чого нарізати тонкими скибочками і збризнути лимонним соком.

У змащену олією форму викласти частину тіста, рівномірним шаром викласти яблука і зверху покрити іншою частиною тіста.

Випікати шарлотку в розігрітій до 180° духовці протягом 35 хвилин до появи світло-коричневої скоринки.

Пісочний пиріг з аґрусом

Щедре літо дарує нам і плоди незвичайної яскравої ягоди – аґрусу. Аґрус містить помірний вітамінний склад, в якому проявляє себе тільки вітамін С. Окрім цього, ягода багата великою кількістю вітамінів А, В1, В6, Е і РР. Також аґрус є справжньою скарбничкою мінералів – марганцю, молібдену і міді.

З аґрусу виходять смачнючі пироги, а особливо – з пісочного тіста. Для приготування такого слід запастись:
- 150 гр вершкового масла;
- 2 яйця;
- 250 гр цукру;
- 2 стакани борошна;
- розпушувач;
- 500 гр аґруса.

Приготування:
Масло слід розтерти з цукром, додати яйця. У вимішану суміш ввести борошно і розпушувач. Розподілити 2/3 тіста у форму, розкласти аґрус та посипати цукром. Іншою частиною тіста оформити поверхню пирога.
Випікати аґрусовий пиріг треба близько півгодини при температурі 190°.

Грушевий Тарт Татен

Одним з найкорисніших літніх дарунків є також плоди грушевого дерева. Окрім того, що груша містить мінімум калорій, вона багата на цукор, органічні кислоти, ферменти, клітковину, дубильні, азотні і пектинові речовини, вітаміни С, В1, Р, РР, каротин (провітамін А), а також флавоноїди і фітонциди (калоризатор).

Господиням, які готові експериментувати на кухні, стане у нагоді рецепт грушевого Тарт Татена – перевернутого пирога на французький мотив.

Для його приготування треба запастись таким продуктами:
- 4 ст. л вершкового масла;
- 4 ст. л цукру;
- насіння 12 коробочок кардамону;
- 250 г листкового тіста (1 пласт замороженого тіста);
- 4 груші, очищені від шкірки і насіння.

Приготування:
Перед початком слід розігріти духову шафу до 220°. Розтоплене масло покласти у форму для випічки (або сковорідку), діаметром 20 см. Рівним шаром насипати спочатку цукор, а потім насіння кардамону.

Після цього пласт розмороженого тіста розкатати трохи більше діаметру форми, проколоти виделкою і прибрати в холодильник охолоджуватися.

Далі треба розкласти половинки груш на шар цукру, потовщеною стороною до краю форми, і поставити її на середній вогонь. Цукор повинен почати пузиритися, перемішуючись з маслом і соком від груш. Як тільки цукор почне перетворюватися в сироп, обережно зняти форму з вогню, накрити тістом і загорнути кінці.

Випікати близько 25 хвилин до золотавої скоринки, поки тісто не підніметься.

Персиковий сметанник

Серпень вважають сезоном ще однієї вітамінної бомби – персиків. Вони багаті вітамінами А, В, С, Е, К, а також мінералами: кальцієм, залізом, магнієм, фосфором, калієм, натрієм, цинком тощо.

Персикова випічка не є популярною, оскільки фрукт надто соковитий для такої термічної обробки. Проте є декілька секретів, з допомогою яких можна втілити цю ідею в життя. Один з таких прикладів – персиковий сметанник.

Для його приготування знадобиться:
- 1 склянка борошна;
- 1 склянка цукру;
- 1 склянка сметани;
- ½ ч. л соди;
- 3 яйця;
- 3 персика;
- цукрова пудра для подачі.

Приготування:
Яйця треба збити з цукром, додати у суміш сметану, соду і борошно, після чого ретельно перемішати. Форму для випічки (діаметром 24 см) змастити маслом та влити тісто. Розкласти зверху скибочки персиків та випікати близько 40 хвилин в розігрітій до 180° духовій шафі.

Готовність перевірити дерев'яною паличкою. Злегка остудити пиріг і перед подачею за бажанням посипати цукровою пудрою.

Опублікував: Олег Устименко

Українців зможуть бронювати від мобілізації через "Дію": Що відомо

четвер, 25 квітень 2024, 17:22

Кабінет Міністрів розробляє новий порядок бронювання військовозобов'язаних, планується, що це можна буде зробити через "Дію", передають Патріоти України. Як пише «Форбс», про це повідомила перша віце-прем'єрка та міністерка економіки Юлія Свириденко, я...

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...