Хіти тижня. "Мій тато ледь не впав": На "Голосі країни" розгорівся гучний скандал

В ефірі прозвучала пісня Юрія Рибчинського, але автора не було названо.

Ілюстрація. Фото: ЗМІ

В Україні на сьогоднішній день склалася просто кричуща ситуація з авторським правом, зазначають Патріоти України з посиланням на Politeka.

Навіть за порушення прав народного артиста України, який написав за 50 років творчості більшість українських пісень, не передбачається ніякої відповідальності, навіть вибачення.

Про це заявив народний депутат України Євген Рибчинський. За його словами така ситуація склалася в ефірі популярної програми "Голос Країни".

"І от вчора співає на тому Голосі якась невідома молода жіночка знамениту пісню мого тата, Юрія Рибчинського, і Миколи Мозгового "Минає день", а в титрах татового імені нема. Ну як це так? Більше того, вірші приписуються композиторові Миколі Петровичу Мозговому. Мій тато в цей час лежав на дивані і ледь не впав від розчарування. Каже, вони ж не вперше беруть цю пісню, хіба вони не знають, хто її автор? І хіба не треба питати в автора дозволу на використання його твору? От що мені тепер робити?", – зазначив Рибчинський.

Він підкреслив, що Верховна Рада вже три роки не може прийняти закон про авторське право в Україні.

"Злодіям у нашій країні належить все, заводи, пароходи, телебачення, банки і зв’язок. А що належить тим, хто насправді щось робить і творить? На жаль, тільки борги і розчарування", – зазначив нардеп.

Юрій Євгенович Рибчинський – український поет, драматург, сценарист, заслужений діяч мистецтв України (1995), народний артист України (2000).

Як повідомлялося раніше, український парламент активно працює над законопроектом про авторське право.

Робоча група при комітеті Верховної Ради з питань науки та освіти вносить правки в документ, проте він поки виглядає суперечливим. До закону залишається ряд питань: як організовувати відрахування суб’єктам авторського і суміжних прав (авторам і виконавцям пісень), що робити з правами на торговельні марки, чи можливо вивести Україну з-під «піратського» списку санкцій США №301.

На думку критиків, прийняття закону «Про ефективне управління майновими правами в сфері авторського права і суміжних прав» створить грунт для формування нових корупційних потоків.

Одна з головних проблем полягає в тому, хто буде керувати цією сферою. Формально таке право закріплено за Мінекономрозвитку, проте профільний комітет Ради може безпосередньо підпорядкувати сферу авторських прав Кабміну.

Також закон повинен реорганізувати систему колективного управління інтелектуальною власністю. Юристи кажуть, що ця сфера досить корупційна, мова йде про сотні мільйонів, може, навіть мільярд гривень.

Крім того, документ повинен вирішити питання інтелектуальної власності в промисловій сфері. Зараз в ній існує маса прийомів для корупційних схем. Фахівці розраховують на те, що новий документ допоможе розібратися з цією проблемою і усунути її. Однак говорити про потенціал закону можна буде тільки після внесення в нього всіх необхідних правок.

Опублікував: Інна Мартинчук

У кращих "скрепних традиціях": Уродженець Чечні програв жорстким нокаутом, але його команда побила переможця (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:42

У Відні, Австрія, відбувся вечір боксу, який завершився грандіозним скандалом, повідомляють Патріоти України. У рингу зійшлися уродженець Росії Мансур Ельсаєв (18−1, 16 КО), який виступає під прапором Австрії, і кубинець Карлос Альберто Ламела (8−3, 5 ...

На гомілках була важка плита: У Німеччині знайшли могилу "зомбі" бронзового століття (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:28

Археологи, які ведуть розкопки у Східній Німеччині, виявили могилу віком 4200 років недалеко від Оппіна в Саксонії-Ангальт. У ній був скелет людини, яку вважали зомбі. Ця могила проливає світло на забобони європейців бронзового століття, зазначають Пат...