Хіти тижня. На Західній Україні скандал: Випускники шкіл одягли радянську форму

Класи прийшли на шкільні лінійки в коричневих або синіх сукнях з мереживними комірцями і манжетами та в білих фартухах.

Випускники одягли форму радянського зразка. Фото: FacebookНа Західній Україні - переполох через повернення "радянської" моди в школи, повідомляють Патріоти України. У соціальних мережах з’явилися фото з останнього дзвоника, які викликали обурення користувачів.

Замість традиційних на Галичині вишиванок на свято останнього дзвоника випускники надягають форму зразка кінця 80-х-початку 90-х - таку, як носили їхні батьки за часів піонерії і комсомолу.

Цілими класи прийшли на шкільні лінійки в коричневих або синіх сукнях з мереживними комірцями і манжетами, в білих фартухах, підколінниками, а волосся збирають в хвости з білими бантами.

Хвилю обговорень викликала фотографія з учнями в "радянській" формі з самого серця "бандерівського" краю - села Озерна Тернопільської області, яку опублікувала на своїй сторінці в Facebook львівська журналістка Галина Терещук.

Більшість коментаторів шоковані і засуджують батьків школярів, які, на їхню думку, нав'язують дітям "совок", і, що вражає, на Західній Україні, де переважають націоналістичні настрої.

"Совок сидить твердо, що дивуватися лугандонам, якщо в Тернополі таке, може ще і шансон слухають. Вишиванок не знайшлося, шкода", - написала Віра Войтюк.

"Тепер уже діти + внуки колишніх шкільних завучів та парторгів рулять освітою (як і країною). А їм без символів - ніяк", - обурюється Мирон Іваник.

"Ностальгія по совку, "маразм", "подорож в минуле", "спадок від батьків","з бабусиної скрині"- так коментують фото.

В сільраді село Озерна, відхрестилися від такої "зради".
"Та ви що! У нас живуть одні патріоти, на шкільну лінійку діти наділи вишиванки. Не слухайте пліток", - заявили нам.
Але одна з старших жительок, пані Ганна, розповіла, як все було насправді.
"Білі фартушки і сукні з мереживом надягають вже не перший рік. І тільки випускники, решта учнів - у вишиванках. Склалася така традиція, багатьом подобається. І це не стара форма батьків, навряд чи хтось її зберіг. Такі сукні з фартухами можна купити на базарі в Тернополі, коштує десь від 500 до 1000 грн, в залежності від матеріалу. Я бачила в ній випускників і в Тернополі, і в інших селах. Це не пов'язано з тим, що хтось сумує за СРСР. Просто це красиво і недорого. Наприклад, вишиванка ручної роботи коштує в рази дорожче. А ці сукні потім ще довго носять після випускного ", - розповіла мешканка Озерної.
Автор сторінки села в Instragram, де останні пости присвячені останньому дзвонику та Дню героїв з плакатом з Бандерою і Шухевичем, запевняв нас, що з наступного року в місцевій школі поміняють форму: "На перший дзвінок, наприклад, всі приходять у вишиванках. А коричневі форми з фартухами надягають не тільки в Озерній, а й в інших селах, і в Тернополі"."Радянську" форму продають і в інтернеті на сайті оголошень. До речі, перше ж фото пошуковик видає з Тернополя.
Тернополянка Ольга продає за 1000 гривень коричневе плаття з фартухами в стилі радянського ретро: "Шкільна форма в отличном состоянии (не порвати, чи не затягнута) В комплекті 2 фартуха на зміну: один фартух кольору слонової кістки з дорогого атласу (не затягувати і тому шикарно виглядає ), другий фартушок з ажурі, бежевий. Також в комплект входить два комірця і нашивки на рукави, відповідно фартух. Футболка темно коричневого кольору, добре пошита, тому можна просто використовувати як плаття без фартуха ".

Ще один момент, який обурює користувачів соцмереж, - довжина суконь. Багато хто вважає їх занадто короткими, а танці випускників - дуже відвертими. Як, наприклад, в селі Велікоберезовци на тій же Тернопільщині.

Вони форму, напевно, в секс-шопі купували", - обурений Ігор Грабовий в пості під фото.
"Це не форма. Це тематичні костюми для порнофільмів", - пише Віка Білецька.
Самим школярами подобається форма радянського зразка.
"Це дуже модно, красиво і стильно. Ми, наприклад, давно всім класом домовилися прийти на випускний в таких сукнях і фартухах. Мені подобаються фото в шкільному альбомі мами, де вона в цій формі. Відразу видно, що це школярка. У багатьох країнах є форми. А щодо довжини - так ми молоді, коли ще короткий носити? " - каже випускниця Галина Давидяк з Тернополя.
Інші школярі на Західній Україні - проти "радянської" форми.

"Вишиванки набагато краще, ми ж в Україні живемо. А таке носили в СРСР", - говорить львівська випускниця Оксана Дяків.

Опублікував: Інна Мартинчук

"Дістав з-під завалів трьох людей": У Дніпрі 14-літній підліток допомагав рятувати постраждалих після атаки РФ (фото)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:52

Місцеві журналісти також поспілкувались з юним рятувальником. Тимофій мешкає неподалік п'ятиповерхівки, в яку влучив ворожий снаряд. Він відразу прибіг на місце трагедії та почав допомагати рятувальникам. Юнак допомагав виводити постраждалих людей з ме...

Вигадали нову схему: Шахраї під виглядом співробітників ДБР виманювали у людей гроші

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:00

Аферисти пропонували широкий спектр послуг для потенційних "клієнтів" - від закриття кримінальних проваджень до переслідування конкурентів, заявників. Викрито групу шахраїв, які під виглядом співробітників Державного бюро розслідувань видурювали у люде...