Хіти тижня. Названі напої, які можуть викликати рак у людей

Фото: ЗМІ

Науковці заявили, що вживання солодких безалкогольних напоїв збільшує ризик захворювання на рак. Зокрема, мова йде про види недуги, пов'язані з ожирінням. Це спостерігалось навіть у тих людей, які не страждали від надлишкової ваги. Про це вчені написали у журналі Public Health Nutrition, повідомляють Патріоти України.

Дослідження проводили вчені з Університету Мельбурна і Онкологічного консиліуму штату Вікторія, що в Австралії. В експерименті взяли участь понад 35 тисяч людей.

За словами науковців, у 3283 людей, які регулярно вживали солодкі безалкогольні напої, виявили 11 видів пухлин. Зокрема, діагностували рак нирки, стравоходу, молочної та підшлункової залоз, шлунка, печінки, простати, яєчника, жовчного міхура, ендометрію і колоректальний раку. При цьому багато людей не скаржились на надлишкову вагу.

"Навіть у людей, які не мали надмірної ваги, зберігався підвищений ризик розвитку раку, якщо вони регулярно вживали солодкі напої", -зазначив лікар-науковець Елісон Ходж.

Дослідження також підтвердило, що підвищена схильність до раку була виявлена тільки у тих людей, які споживали напої з натуральними підсолоджувачами, а не штучними. Тому вчені припустили, що саме цукор сприяв розвитку пухлин. Однак глюкоза живила не тільки онкоклітини, але й здорові.

Як відомо, за останнє десятиліття було проведено низку досліджень, спрямованих на підтвердження впливу цукру на онкозахворювання. Проте жоден із вчених не зміг достеменно пояснити ці властивості солодкого. Попри це науковці в один голос заявляють, що людям варто зменшити кількість солодкого, яке людина споживає упродовж дня.

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...