Хіти тижня. "Новий Чорнобиль": У Росії заявили про страшну екологічну катастрофу

Головна річка Росії Волга гине - її, фактично, перетворили на "великий смітник". Ситуація з водоймою є уповільненою екологічною катастрофою.

За словами т.в.о. директора Інституту екології Волзького басейну РАН, професора, доктор біологічних наук Сергія Саксонова, в РФ мало хто усвідомлює масштаби лиха, передають Патріоти України з посиланням на росЗМІ.

За його словами, вплив на Волгу зараз наскільки величезний і глибокий, що річка просто не встигає самоочищатися. Це призводить до замулювання дна. В результаті органіка осідає в донних відкладеннях, які до певного моменту їх вбирають подібно до губки, утворюючи своєрідний резервуар всіх нечистот, що надходять до Волги.

"Ми недавно оцінили збиток, який постійно наноситься біологічним ресурсам Волги. За найскромнішими підрахунками, у нас вийшла сума в 70 мільйонів рублів щорічно", - розповів вчений.

Саксонов підкреслив, що в річці зникає природна біомаса і з'являються чужорідні для неї організми. "Синьо-зелені водорості, які при особливих умовах розмноження дають колосальну біомасу і призводять до цвітіння води. До того ж вони агресивно поглинають кисень, витісняючи з Волги інші живі організми. Ось де справжня біда - органічне забруднення Волги зараз просто колосальне", - пояснив фахівець.

Вчений підкреслив, що Волга, по суті, перетворилася в систему водосховищ, або, іншими словами, "каскад гідротехнічних споруд з непроточні режимом". При цьому просто спустити забруднені водоймища неможливо.

"Уявіть, що Куйбишевське водосховище спустять. Мільйони квадратних гектарів його мулистого дна перетворяться в отруйний пил, який вітер рознесе на всі боки. І тоді ми отримаємо новий Чорнобиль! Наші недавні дослідження Куйбишевського водосховища показують, що в ньому донні відкладення максимально наситилися цими шкідливими речовинами і тепер почався процес вторинного забруднення волзької води - тільки вже від її дна. Не здивуюся, якщо подібна ситуація складається і на інших ділянках Волзько-Камського каскаду ГЕС", - пояснив він.

"На Волзі залишилися лише невеликі фрагменти ріофільних ділянок, розташованих, як правило, за греблями водосховищ. Наприклад, природний плин збереглося на невеликому відрізку від Жигулевска до Самари, де в воді ще живуть річкові організми. На жаль, але як природна водойма і як річку ми Волгу втратили", - підкреслив Саксонов.

Опублікував: Олег Устименко

"Нам говорили, що прогноз позитивний": На Рівненщині під час пологів померла дитина, а потім і її мати

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:38

На Рівненщині, у Костопільському пологовому будинку, після кесаревого розтину помер новонароджений, а за три дні померла і його мати. У жінки залишилося троє неповнолітніх дітей. Рідні звинувачують лікарів, поліція відкрила кримінальне провадження. Док...

У Краснодарі фекалії затопили вулицю "Руская". Місцева влада виправдовується - "проста дєньгі кончілісь"

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:05

Хоча Москва з 2022 року засекретила більшість статистичних даних не лише щодо втрат на фронті але і стану російської економіки та перерозподілу бюджетів, ознаки загального упадку відслідковуються за різними проявами. Як то здороження продуктів харчуван...