Хіти тижня. Обережно! В Україні з'явився отруйний павук: Як уберегтися і що робити з укусом

Україну стривожила новина про нового отруйного членистоногого, який раніше проживав тільки у Європі - жовтосумого колючого павука. Його отрута має нейротоксичний ефект і викликає сильні болі, набряки, а також підвищення температури та артеріального тиску.

Зараз цей павук зустрічається в різних регіонах Одеської, Запорізької, Кіровоградської та Дніпропетровської областей, передають Патріоти України.

На початку осені він стає активнішим, саме тому українцям слід бути обережнішими. Зона його проживання - сухостій, трав'янисті рослини, листя, скручене у трубочку.

Всі відомі випадки нападу павукоподібних були спровоковані людьми. Павук, якого потурбували, стрибає вперед і миттєво проколює шкіру людини.

Як уберегтися від укусу?

- працюючи в саду або на городі, надягайте рукавички і закрите взуття;

- відпочиваючи на природі, ретельно обирайте місце, щоб поруч не було павучих гнізд;

- не чіпайте невідомих комах;

- якщо ви знайшли павука на собі, не варто його вбивати просто на своєму тілі, краще акуратно його струсити (не руками);

"Отрута жовтосумого колючого павука не смертельна, але серйозно впливає на людський організм. Потерпілий відчуває пекучий, сильний біль, місце укусу набрякає і набряк швидко поширюється. Наприклад, укус павука в кисть викличе набряк до плеча і вся рука за кілька годин втратить чутливість. Людину морозить, піднімається висока температура і підвищується артеріальний тиск", - розповів нам лікар-експерт Віктор Литвиненко.

Якщо у потерпілого слабкий імунітет, після укусу цілком можуть загостритися хронічні захворювання.

"Від кількості отрути, яка потрапила в організм людини, залежить, як саме потерпілий перенесе інтоксикацію - біль може триматися і кілька годин, і кілька діб, набряклість може минути як через 2, так і через 6 днів. У разі тяжкої інтоксикації отрутою павука симптоми минають лише за 10 днів. Краще з такими симптомами звернутися в лікарню. Зазвичай приймаються антигістамінні (Діазолін, Тавегіл, Цетрин, Еріус) і знеболювальні (Аспірин, Парацетамол, Ібупрофен, Анальгін, Німесулід) препарати, можливо такжож накладення компресів із пов'язкою", - пояснює Литвиненко.

Важливо:

Якщо вас укусив павук і ви не знаєте, чи небезпечний він, по можливості сфотографуйте комаху, це допоможе його ідентифікувати, якщо у вас виникнуть симптоми інтоксикації отрутою. Промийте рану водою і прикладіть лід. Якщо за годину біль/печіння/почервоніння/набряк після укусу не зменшилися, звертайтеся до лікаря.

Джерело: Обозреватель

ДТП за участі голови райдержадміністраці в Броварах: У поліції розповіли подробиці (фото, відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:44

Голова райдержадміністрації Броварів Володимир Майбоженко влаштував ДТП на пішохідному переході під Києвом. Попередньо відомо, що посадовець районної військової адміністрації не зупинився на забороняючий сигнал світлофору та скоїв наїзд на пішоходів. ...

Молитовний сніданок в Ужгороді завершився скандалом

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:17

26 квітня в Ужгороді відбувся молитовний сніданок з представниками різних релігійних конфесій, органів державної влади, військовим та громадськими діячами. Не оминули організатори заходу і представників Московської церкви. Це й стало причиною скандалу,...