Хіти тижня. "Помста Сталіна" наздогнала ужгородців сьогодні

Отруйний борщівник став проблемою для Закарпаття.

Борщівник небезпечний і для людей, і для тварин. Фото: zakarpatpost.netНезважаючи на те, що територію вздовж Ужа в Ужгороді регулярно скошують, у місті все одно розростається борщівник, повідомляють Патріоти України.

Ця рослина настільки пристосувалась до закарпатського клімату, настільки полюбила наш край, що позбутися від неї практично неможливо. Цвісти починає борщівник не лише великий, а навіть на кількасантиметрових стеблах з’являються квіти.

Потім насіння розносить вітер і в підсумку заходи боротьби з чагарником результату не дають. Тим більше, що насінини, потрапивши в ґрунт, можуть зберегтися і прорости через кілька років, навіть якщо самі рослини вже давно знищені.

Що ж роблять закарпатці, аби позбутись борщівника? Спалюють навесні поля. Але цей метод є недієвим, адже проводиться не влітку, коли рослина цвіте, а ранньою весною та восени. Скошування також неефективне, адже насінини все одно падають на землю і потім проростають. Хімічну обробку зазвичай у нас не проводять, але навіть вона не дає стовідсоткової гарантії того, що чагарник буде знищено.

У багатьох країнах Європи борщівник знищують за допомогою кіз – їх просто випускають випасатися туди, де чагарник росте. Рослина є небезпечною не лише для людей, але й для собак, дотик до неї може спричинити важкі опіки.

А дякувати за неї ми маємо радянському тирану Сталіну. Саме він після Другої світової війни, нібито за прикладом американських фермерів, наказав вирощувати борщівник як кормову культуру для худоби, адже при мінімальних витратах на вирощування рослина давала максимальну харчову цінність. Борщівник завезли з Сибіру до України, та згодом помітили, що від нього корови почали давати гірке молоко, ще й дослідили, що рослина отруйна. Тому планомірно його вирощувати перестали, а гігант перейшов у розряд бур’яну, котрий скільки не виводь, а він і далі вродиться. Тому борщівник й отримав своє друге народне ім’я — «помста Сталіна».

І позбутися від цієї рослини закарпатцям не вдається досі. До того ж, якщо в Ужгороді та Мукачеві з борщівником ще якось хоч борються, то в інших містах, де його ще більше, скажімо, в Хусті, влада взагалі зовсім нічого не робить.

Джерело: Zakarpatpost.net

Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...