Хіти тижня. Приємне і не дуже: Які нововведення чекають на громадян у квітні

З квітня в Україні набуває чинності цілий ряд нововведень, починається призов до армії, а діти втрачають право подорожувати за кордон без власного паспорта.

Журналісти розповіли про найважливіші нововведення квітня, передають Патріоти України.

Декларації з лікарями

З 1 квітня українцям потрібно буде оформляти договори зі своїми сімейними лікарями - такі декларації вводяться в рамках медичної реформи.

Для цього кожен повинен звернутися до медустанови, де працює бажаний сімейний лікар. При собі необхідно буде мати паспорт, ідентифікаційний код і мобільний телефон. У свою чергу, лікарня повинна бути підключена до системи Електронне здоров'я. Поки нею охоплені не всі медустанови України, проте там, де система вже працює, можна буде побачити спеціальну наклейку від МОЗ - Тут можна обрати свого лікаря.

Декларації будуть укладатися тільки в електронній формі. Щоб уникнути шахрайства, на мобільний телефон пацієнта при реєстрації буде надходити спеціальний код. Пацієнт повинен підписати два примірники декларації: один залишається у нього, а другий - в медустанові.

У МОЗ радять оформляти декларації зі своїми сімейними лікарями якомога швидше, оскільки кожен з них буде мати певний ліміт на кількість обслуговуваних пацієнтів.

Обов'язкові закордонні паспорти для дітей

З 1 квітня за межі України не зможуть виїхати діти віком до 16 років, у яких досі немає власного паспорта для виїзду за кордон. Правило стосується і тих сімей, де дитина вписана в закордонний паспорт когось із батьків або ж має так званий "проїзний документ дитини".

Ще три роки тому, з квітня 2015 року, Міграційна служба України припинила випускати "проїзний документ дитини", а також вносити дані дітей в закордонні паспорти батьків. Але документи, оформлені раніше, залишалися дійсними - лише до 1 квітня 2018 року.

Відтепер, починаючи з народження, дітям необхідно оформляти окремий закордонний паспорт. При цьому діти віком до 12 років при його оформленні не здають відбитки пальців, а після 12 років ця процедура відбувається тільки з дозволу батьків або законних представників дитини.

Діти, яким виповнилося 14 років, зможу оформити біометричний закордонний паспорт тільки при наявності паспорта громадянина України у формі ID-картки. Вони здають відбитки пальців і ставлять свій підпис у паспорті.

Після 16 років діти можуть подавати документи самостійно, без участі батьків. Дітям до 16 років біометричний закордонний паспорт оформлюється терміном на 4 роки, після 16 - терміном на 10 років з моменту видачі.

Нова система контролю за якістю продуктів

З 4 квітня в Україні набуває чинності закон Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я і благополуччя тварин.

Документ вводить в дію нову систему перевірок для підприємств, які виробляють або продають продукти харчування. Річна кількість візитів інспекторів буде залежати від того, який рівень ризику (за бальною шкалою) має підприємство. Наприклад, у магазині, де продається упакована продукція тривалого зберігання, ризиків менше, ніж в магазині, де продається свіже м'ясо.

У той же час, якщо підприємець при перевірці доведе, що дотримується всіх вимог закону, у наступному році у нього буде менше перевірок або їх не буде взагалі. Один і той же інспектор не зможе приходити з перевіркою двічі на одне підприємство. Штрафи за порушення можуть досягати 70 тис. грн.

Мета закону - забезпечити якість і безпеку харчової продукції для споживачів. Документ розробили за допомогою експертів Європейського Союзу.

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам і військовим

З 1 квітня Пенсійний фонд почне виплати перерахованих пенсій військовослужбовцям за січень-квітень 2018 року. Для цього військовим пенсіонерам немає необхідності особисто звертатися до фонду: пенсії будуть перераховані згідно з довідками тих структур, де проходив службу військовий - Міноборони, МВС і т.д.

Рішення про підвищення пенсій військовослужбовцям Кабмін прийняв 21 лютого 2018 року. Цього року пенсії зростуть в середньому на 1,5 тис. грн, причому перерахунку підлягають пенсії з 1 січня 2018 року.

Крім того, з 1 квітня вступають в силу зміни в порядку перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам. Досі кожні два роки таким пенсіонерам потрібно було звертатися із заявою про перерахунок пенсій до територіальних управлінь фонду.

Тепер же органи Пенсійного фонду будуть перераховувати виплати працюючим пенсіонерам автоматично: щорічно з 1 квітня тим, хто за станом на 1 березня поточного року отримав право на перерахунок пенсії.

Весняний призов до армії

З понеділка, 2 квітня, в Україні починають свою роботу призовні комісії всіх рівнів. Призову на строкову військову службу підлягають близько 15 тис. українців віком від 20 до 27 років. 18-19-річні юнаки можуть пройти службу добровільно, за контрактом.

Близько 9 тис. осіб планують набрати до лав ЗСУ, 1 тис. - до Держслужби транспорту, 4 тис. - до Національної гвардії, 1,2 тис. - до Держприкордонслужби.

Призов триватиме до 31 травня 2018 року. Термін служби складає 18 місяців для тих призовників, у кого немає вищої освіти, і 12 місяців - для призовників зі ступенем спеціаліста або магістра.

Опублікував: Олег Устименко

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...

"Який із баби воїн!?": Олена Білозерська розповіла, як взяла зброю до рук

четвер, 25 квітень 2024, 23:41

Олена Білозерська – військова, яку час від часу "ховає" російська пропаганда. Вона вже не один рік захищає нашу державу на передовій, хоча раніше оточуючі ставилися до її бажання скептично воювати. В інтервʼю "Українській правді" вона розповіла, що час...