Результати дослідження опублікувало видання Frontiers in Neuroscience, передають Патріоти України.
Про те, що вживання кави редукує ризик розвитку деменції, вченим було відомо вже давно - останнє дослідження по темі проводилося в 2011 році. Після чого співробітники Дослідницького інституту Крембиля вирішили з'ясувати момент, у чому конкретно полягає "ефект кави".
Автор наукової роботи зазначив, що хотів виявити конкретні причини зв'язку, виявленої між вживанням кави і ризиком розвитку хвороб Паркінсона й Альцгеймера.
Як виявилося, речовини зі складу кави взаємодіють з речовинами, які провокують нейродегенеративні хвороби. Однак корисним для профілактики деменції є не всі види кави - арабіка слабкого обжарювання, наприклад, не підходить.
Вчений зазначив, що справа зовсім не в кофеїні, а профілактика деменції обумовлена фенілінданами - антиоксидантами, які з'являються у складі кави в результаті обсмажування. Антиоксиданти пригнічують тау-білки і бета-амілоїди, які є причиною деменції.
В Україні в 2026-му мінімальну пенсію підвищать з 2361 до 2564 грн на місяць. Такі плани передбачено в Бюджетній декларації на 2026-2028 роки. Про це йдеться в Бюджетній декларації. Так, якщо цього року українці на заслуженому відпочинку отримують не м...
Гроші не приносять щастя? Можливо. Але їх відсутність - справжня катастрофа для психіки. Нове дослідження, опубліковане у журналі Psychoneuroendocrinology, показало, що фінансовий стрес може мати набагато потужніший вплив на мозок, ніж навіть смерть бл...