Хіти тижня. Смертельна небезпека? У Європі може статися нищівне виверження супервулкана, - Newsweek

Один із найнебезпечніших у світі супервулканів накопичує магму, переходячи в стан, який зазвичай спостерігається перед виверженням. І якщо воно станеться, це може завдати нищівний удар по місту на півдні Італії, розташованому неподалік, повідомляють Патріоти України з посиланням на Newsweek.

Так, вчені наголошують, що виверження не можна назвати неминучим. Але нинішній стан Флегрейських полів вказує на те, що це може статися «в якийсь момент у майбутньому». Флегрейські поля – це один з небагатьох активних супервулканів у світі. Він лежить за дев’ять миль на захід від міста Неаполь, в якому мешкає 1,5 мільйона людей. Останнє виверження супервулкану сталося в 1538 році. Ця подія увійшла в історію під назвою вибух Монте-Нуово.

Однак, 40 тисяч років тому тут сталося надзвичайно потужне виверження, яке поступається лише історичному рекордсмену в Йєллоустоні. За останні 60 років вулканічний регіон, який складається з 24 кратерів і утворень, демонстрував ознаки активності. Тож вчені досліджували його і пильно стежили, щоб краще зрозуміти, коли настануть великі зміни.

В останньому дослідженні команда дослідників на чолі з Франческою Форні з ETH Zurich аналізувала зразки каміння, мінералів і скла, які лишилися після 23 вивержень Флегрейських полів за останні 60 тисяч років.

Аналізуючи елементи в цих зразках, дослідники змогли визначити, що сталося до і після вибухів супервулкана. Вчені виявили, що під вулканічною системою накопичується магма, а сама вона переходить в новий цикл кальдери. Це може вказувати на наближення нової фази, яка закінчиться потужним виверженням. Втім, найближчим часом воно навряд чи станеться. Аналіз зразків показав серйозні зміни в температурі і вмісту води в магмі в певних точках, де раніше відбувалися виверження Флагрейських полів.

Кількість мінералів у магмі з часом все більше скорочується, а води – збільшується. Подібні зміни відбувалися і перед вибухом Монте-Нуово. Після подій Монте-Нуово супервулкан перейшов у «нову фазу» сплячки. Але в 1950-х роках були три «головні періоди неспокою», які вказали на його пробудження.

МЗС обмежило надання консульських послуг: У "Слузі народу" виступили з заявою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:23

Дії Міністерства закордонних справ щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном є надзвичайним заходом, поки закон про мобілізацію не набрав чинності. Адже можуть виникати кризові ситуації, зокрема, в оновленні до...

Життя повністю змінилось: Пара під час ремонту в кухні знайшла схований скарб на кругленьку суму

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:55

Пара була приголомшена, коли під час ремонту будинку розкопала бетонну підлогу в кухні й знайшла захований скарб вартістю 60 000 фунтів стерлінгів (майже три млн гривень). Про це пише Mirror, передають Патріоти України. Роберт та Беккі Фукси розкопувал...