Хіти тижня. Справа не тільки у зарплаті: Жданов вказав на серйозну проблему в ЗСУ

Проблему комплектації ЗСУ не вдасться вирішити одним лише підвищенням заробітної плати військовослужбовцям, заявив колишній офіцер оперативного управління Генштабу ЗСУ, полковник запасу Олег Жданов.

Олег Жданов

Військовослужбовці йдуть зі ЗСУ не тільки через низькі зарплати, але ще і через відсутність правової захищеності та застарілий статут, який практично не змінився із радянських часів, - розповів Олег Жданов, коментуючи заяву начальника Генштабу ЗСУ Віктора Муженка про необхідність збільшення фінансування української армії, передають Патріоти України.

"Це лише частково допоможе утримати військових у лавах ЗСУ. Просто зросте відсоток тих, хто продовжить контракт через підвищення зарплати. Але проблема комплектації ЗСУ комплексна. І так її не вирішити. Зарплата – це лише одна зі складових. Адже тут є ще правовий захист, соціальне забезпечення, моральний стан підрозділів тощо. Матеріальна складова, звичайно, важлива, але не настільки. Багато людей розчарувалося, оскільки їхні очікування не виправдалися. Ми анонсували нову армію з новими підходами, а в підсумку отримали СРСР. Зокрема, досі зберігся призов строковиків. Нікуди не поділася "дідівщина", – сказав Жданов.

За його словами, держава не виконує більшої частини своїх зобов'язань, прописаних у контрактах, які укладають із військовослужбовцями. "Наша армія продовжує жити за статутами радянських часів, які просто переклали українською мовою. Зміни незначні. Солдат на службі залишається безправним. Корупція, правова незахищеність – усе це змушує солдатів йти зі ЗСУ. Якщо почитати контракт, який підписує солдат, то стане зрозуміло – більшу частину його пунктів держава не виконує. Це стосується соцзабезпечення, нормування робочого дня і низки інших моментів. До того ж, солдати повністю залежать від командирів, які часто вимагають із них грошей. Вони не можуть поскаржитися вищому керівництву на своїх командирів, навіть якщо ті здійснюють які-небудь порушення. Тому чекати, що проблему вдасться вирішити одним лише підвищенням заробітної плати, не варто", – підкреслив Жданов.

Опублікував: Олег Устименко

"Мы помним… С Днем Победы!": Найкращий ліцей Києва очолила директорка з сумнівною репутацією (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 12:43

Київськиц ліцей "Престиж" очолила прихильниця "руського міра". На претензії щодо директорки у відділі освіти належно не відреагували. Про це пишуть батьки учнів ліцею у соцмережах, передають Патріоти України. Промоніторивши соцмережі, батьки учнів ліце...

Стався епілептичний напад: На Закарпатті мобілізований помер дорогою до навчального центру

вівторок, 23 квітень 2024, 12:14

У Закарпатській області військовозобов'язаний помер дорогою до навчального центру через епілептичний напад. Про це повідомив Закарпатський ОТЦК та СП у Facebook, передають Патріоти України. «Висловлюємо співчуття родині та близьким. Сталась трагедія. П...