Хіти тижня. "Стіна Пам'яті": У Києві відновили шедевр архітектури, знищений Щербицьким

Абсолютно унікальний проект виконаний за допомогою технології «об'ємний гобелен».

«Стіна Пам'яті». Фото: Еспресо

Відбулася презентація відновленого фрагменту грандіозної «Стіни Пам'яті» - скульптурного пам'ятника, створеного протягом 13-ти років творчим подружжям авангардних художників Ади Рибачук і Володимира Мельниченка, який залили бетоном навесні 1982 року за вказівкою першого секретаря КП України Володимира Щербицького, повідомляють Патріоти України з посиланням на Укрінформ.

В рамках Третього міжнародного фестивалю мистецтва Kyiv Art Week, що стартував у п'ятницю в українській столиці, відбулася презентація відновленого фрагменту грандіозної «Стіни Пам'яті». Про це розповів на презентації співавтор проекту Володимир Мельниченко.

"На той час барельєфи були готові, лише не розписані енкаустікою, способом, яким вкривали єгипетські піраміди, - стіна мала бути кольорова. Вона простояла під бетоном 36 років. Це конструкція довжиною 213 метрів, заввишки від 4,5 до 16 метрів. Площа її 2 тис. кв. метрів. Її заливали бетоном з 21 березня до травня 1982 року, працювали у три зміни, щоб встигнути до святкування 1500-річчя Києва, аби її не побачили іноземні гості. Радянська влада вважала, що вона не відповідає соціалістичному реалізму", - сказав художник.

Він розповів: до арматури на стіні приварили спеціальну сітку товщиною 6 мм - щоб рентгеном не можна було її просвітити і побачити, що під нею. Після цього між сіткою і рельєфом залили 95 тонн бетону.

Відновлений фрагмент. Фото: Еспресо

Як зазначалося, за ініціативою організаторів фестивалю Kyiv Art Week і його коштом буде відкрито 100 кв. м. проекту - головну фігуру "Стіни Пам'яті". За три дні роботи на сьогодні відкрито 3 кв. метри.

"З величезним здивуванням і радістю ми побачили, що Стіна збереглася. До початку робіт були побоювання, що під час закриття на ній могли зрізати обличчя, фігури, взагалі весь рельєф, для того, аби взагалі його знищити. Ми переконалися, що є можливість усе поновити. І це найголовніше", - підкреслив Володимир Мельниченко.

"Стіна Пам'яті" була створена творчим подружжям авангардних художників Ади Рибачук і Володимира Мельниченка. У 2010 році Ада Рибачук померла.

"Ми працювали багато годин на добу, доти, доки не падали з ніг. Впродовж 7 років. Ніхто не вірив, що це могли зробити лише двоє людей. Коли залили Стіну бетоном, ми відчули, що знищили нашу роботу і знищили нас", - сказав художник.

Присутні на презентації відзначали: аналогів цього проекту у світі немає - він абсолютно унікальний, як унікальна і технологія, придумана його авторами, що назвали її «об'ємний гобелен».

Як зазначалося, доля проекту - чи буде він відновлений до кінця - залежатиме відтепер від рішення київської влади.

"Стіна Пам'яті" на Байковій горі є частиною комплексу, який включає Київський крематорій, що також є унікальним проектом. Роботі над комплексом Ада Рибачук і Володимир Мельниченко присвятили 13 років свого життя.

Опублікував: Інна Мартинчук

Кому війна, а кому...: У Львові затримали військового, який за хабар обіцяв відправити мобілізованого в тил

середа, 24 квітень 2024, 16:30

Працівники ДБР у співпраці з СБУ затримали військовослужбовця територіального управління Військової служби правопорядку ЗСУ на Львівщині, який вимагав у мобілізованого 3 тисяч доларів за допомогу в переведенні його у тилову частину, передають Патріоти...

Не хотів отримувати російське громадянство : 88-річний дідусь самотужки вийшов з окупованої частини Донеччини

середа, 24 квітень 2024, 15:50

88-річний мешканець селища Очеретине Донецької області Іван Якович зміг самостійно вибратися з окупації. Росіяни забрали у чоловіка український паспорт, щоб замінити його на російський, передають Патріоти України. Як розповів очільник Донецької обласн...