Хіти тижня. "Свати" повертаються? - "Квартал" відшукав спосіб домогтися успіху

У четвер, 17 травня, в Окружному адміністративному суді міста Києва відбулося перше судове засідання, в якому розглядалася справа забороненого в Україні серіалу "Свати".

Як стало відомо раніше, телерадіокомпанії "Студія "1+1" та ТОВ "Кіноквартал" подали позови проти Міністерства культури України, Держкіно та Служби безпеки України з метою визнати протиправними дії відповідачів і повернути скандальний серіал на канали українського телебачення. Згідно зі звітом, який отримав Oбозреватель за підсумками першого засідання, автори картини таки відшукали спосіб домогтися успіху, передають Патріоти України.

Як відзначили в прес-службі "95 Кварталу", серед підстав для скасування заборони - Конституція України, а саме стаття 61 Конституції, яка говорить: "Юридична відповідальність має індивідуальний характер".

Таким чином, згідно з твердженнями позивачів, в ситуації з Федором Добронравовим, який раніше висловив солідарність в питанні анексії Криму Росією, відповідальність повинен нести сам актор, проте ніяк не серіал, його автори і глядачі. При цьому зацікавлена сторона послалася на слова глава Нацради України з питань телебачення і радіомовлення Юрія Артеменка, які пролунали в березні 2018 року. "Особам потрібно забороняти в'їзд до України, потрібно порушувати проти них кримінальні справи, садити до тюрем. А фільми оцінювати з точки зору, чи несуть вони загрозу Україні чи ні. Це велика дискусія. Закон потрібно модернізувати", - підкреслював тоді він.

Коли ж питання торкнулося особової справи СБУ щодо Федора Добронравова, вона виявилася документом з грифом "Цілком таємно". Відповідачі в даній ситуації знайшли недоцільним розкривати інформацію. Відповідно, суду не було надано будь-яких вагомих деталей.

За підсумками першого судового засідання, а також з огляду на те, що суддя Володимир Келеберда, керуючий засіданням, має доступ до секретних документів, було прийнято рішення зробити перерву до 7 червня 2018 року, після чого від СБУ вимагатимуть надати вагомі докази у справі Федора Добронравова.

Нагадаємо, в листопаді 2017 року Служба безпеки України заборонила російському акторові Федору Добронравову, відомому за роллю в серіалі "Свати", в'їзд до країни. Це рішення спецслужби викликало жорстку реакцію українського шоумена і актора Володимира Зеленського. Відповідні події привели до справжнього скандалу в українському медіа-просторі. Після того, як серіал "Свати" опинився під забороною, у січні 2018-го стало відомо про судовий позов "1+1" проти Мінкульту, Держкіно та СБУ.

Опублікував: Олег Устименко

Підвищення пенсій з 1 квітня зачепить не всіх українців: Все, що треба знати

четвер, 28 березень 2024, 14:37

З 1 квітня в Україні заплановане збільшення мінімальної зарплати, що вплине на деякі соціальні виплати, передають Патріоти України. Як пише biz.nv.ua, зокрема, після цього мають підвищитися пенсії громадян віком 65+ з повним страховим стажем (35 років...

"Сталося через укус кліща": Спливли подробиці смерті ексфутболіста збірної України Шершуна

четвер, 28 березень 2024, 14:24

Відомий український футболіст Богдан Шершунпомер 7 січня у Бельгії від раку мозку, до якого призвів укус кліща. При цьому лікарі надто пізно зуміли діагностувати тяжку хворобу, яка спричинила смерть ексгравця національної збірної у віці 42 років, пере...