Хіти тижня. У Чорному морі знайдено "Корабель Одіссея", який побудували близько 400 р. до н. е. (відео)

Знайдене у Чорному морі судно нагадує корабель Одіссея із "Вази сирен".

Науковці із Болгарії і Британії знайшли корабель, який затонув 2,4 тис. років тому. Він добре зберігся і нагадує корабель Одіссея із древньогрецької вази. Знайдене 23-метрове судно використовували древньогрецькі торговці. Його щогла, штурвал та інші частини унікальним чином збереглися на глибині понад 2 км. Це сталося через нестачу кисню під водою, передає слова учених Guardian, повідомляють Патріоти України.

Знахідка змінить уявлення про кораблебудування та мореплавство, вважає керівник команди, яка знайшла судно Джон Адамс. Вуглецевий аналіз встановив, що корабель побудували близько 400 р. до н.е. Це найстаріший із відомих кораблів, які збереглися під водою, говорять дослідники. Його піднімати на поверхню не будуть.

Судно такого типу можна побачити лише на старовинних зображеннях. Наприклад, на "Вазі сирен", що зберігається в Британському музеї. Вона зображує напад напівжінок-напівптахів на корабель грецького полководця Одіссея. Ваза належить приблизно до того ж періоду, що й знайдене судно.

Археологи та науковці з Британії, Болгарії, Швеції, США та Греції вивчають вплив зміни рівня моря в античності. За 3 роки дослідили 2 тис. км² чорноморського дна. Знайшли 60 кораблів. Серед них козацькі кораблі XVII століття, римські торговельні судна та корабель з класичного періоду. Використовують сучасне обладнання, яке раніше застосовували лише для нафтовидобування.


"Легким движением руки...": З російської фігуристки злетіли штани під час виступу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:44

З російською фігуристкою Єлизаветою Туктамишевою трапилася курйозна ситуація під час шоу у Владивостоці, повідомляють Патріоти України. Туктамишева з’явилася на льоду у червоному костюмі та розпочала виконувати свій номер під пісню популярної співачки ...

"Дістав з-під завалів трьох людей": У Дніпрі 14-літній підліток допомагав рятувати постраждалих після атаки РФ (фото)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:52

Місцеві журналісти також поспілкувались з юним рятувальником. Тимофій мешкає неподалік п'ятиповерхівки, в яку влучив ворожий снаряд. Він відразу прибіг на місце трагедії та почав допомагати рятувальникам. Юнак допомагав виводити постраждалих людей з ме...