У світі б'ють на сполох через пальмову олію, яку додають у багато продуктів. Зокрема, вона призводить до ожиріння і розвитку хронічних захворювань, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.
Головне:
ВОЗ вважає пальмову олію однією з найшкідливіших, оскільки в ній дуже високий вміст насичених жирів. Організація рекомендує замінювати її іншими продуктами. Наші лікарі також вважають – ця речовина завдає організму непоправної шкоди. Водночас виробництво пальмової олії у світі останнім часом збільшилося в 2,5 раза.
Дієтолог Лариса Бойченко пояснила, що є два види пальмової олії. Одну добувають із насіння плодів цього дерева, вона містить багато вітамінів А та Е. Така речовина корисна, але вона занадто дорога.
Є й інша пальмова олія, яку добувають із м'ясистої частини плодів. "Це фактично технічна олія, вона дешева, але й шкідлива для здоров'я. Скажу так: якщо людина здорова, то невелику кількість цієї олії раз на тиждень можна вживати, нічого страшного. Але щодня – це шкода", – каже лікар-дієтолог .
За словами пані Лариси, наш організм дуже погано перетравлює таку пальмову олію. "Наприклад, оливкова олія легко перетравлюється нашим організмом, а рапсова – важко. Так ось пальмова стоїть на найнижчій сходинці з перетравлювання. Коли вона потрапляє в шлунково-кишковий тракт людини, то печінка сприймає її як ворога. І кидає всі сили на її перероблення. У результаті печінка слабшає, в організмі виробляються кетони, токсичні речовини", – попереджає Бойченко.
Також у пальмовій олії дуже багато насичених жирів (від 50 до 85%), які збільшують вміст поганого холестерину в крові й призводять до серцево-судинних захворювань. Крім цього, пальмова олія знижує засвоєння кальцію організмом, особливо це стосується дітей.
"Та пальмова олія, яку додають у продукти, не має ніяких корисних речовин, крім жирів. Їх так багато, що якщо часто вживати продукти з пальмовою олією, то ми легко перевищуємо денну калорійність. У результаті люди набирають зайву вагу. Адже пальмова олія є не тільки в цукерках, шоколаді, кондитерських виробах, таких як печиво, круасани, торти. Її додають і в молочні продукти, сири, майонези, соуси, морозиво, гамбургери. Почали навіть додавати її в дитячі молочні суміші й сирки. Майже щодня ми їмо пальмову олію", – розповів терапевт із Харківської області Ярослав Васильченко.
Дієтолог Владислав Сластьон підкреслює, що побоюватися потрібно не чистої пальмової олії, а обробленої. Фактично це трансжири.
"Якщо додати в продукт чисту пальмову олію, то ви її не з'їсте, оскільки вона не смачна. Перероблена пальмова олія – шкідлива і називається трансжирами. Але вона дуже дешева. І наші виробники, намагаючись здешевити свій продукт і отримати більше прибутку, додають її у молочні продукти, випічку, солодощі", – зазначив у розмові з нами Сластьон.
За словами дієтолога, виробники не гребують додавати дешеві трансжири навіть у продукти для діабетиків. "Ви можете зайти в магазин для діабетиків, прочитати на упаковці, що в цьому товарі немає цукру, все зроблене на фруктозі. Однак туди додали трансжири, що дуже небезпечно для хворих на діабет", – пояснює Сластьон.
На думку лікаря, Україні необхідно ввести таке ж суворе законодавство, як у США чи Ізраїлі. "Там на упаковці зобов'язані вказувати не тільки те, що в продукті є трансжири, а й те, що їх менше 1%. А ми читаємо упаковку, де написано, що додана рослинна олія, а яка, в якому вигляді – не вказано", – каже Сластьон.
Усі трансжири згубні для серцево судинної системи. "Фактично вони вбивають наші судини. Вони небезпечні для сердечників, гіпертоніків, діабетиків, вони впливають на репродуктивну систему. Є дослідження, які свідчать, що трансжири можуть змінити мембрани клітин і привести до мутацій в організмі, фактично до онкології", – підсумовує Сластьон.
Також не можна використовувати пальмову олію і для смаження, оскільки вона плавиться за високої температури, на відміну від кукурудзяної або кокосової. І в процесі нагрівання в пальмовій олії виділяються вільні радикали, згубні для організму.
Верховна Рада в червні минулого року вже прийняла в першому читанні законопроект про заборону пальмової олії під час виробництва молочної продукції. Однак до другого читання нардепи так і не дісталися.
В Україні в останні роки пальмова олія використовується всюди. Вона значно здешевлює товар і просто так відмовлятися від неї виробники не хочуть.
Наприклад, пальмова олія здешевлює виробництво сиру щонайменше на 20-25%. Фактично з молока видаляють увесь молочний жир (його використовують для виробництва вершкового масла), а замість нього вводять пальмову олію наполовину з іншими інгредієнтами.
На думку директора української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, якщо у нас насправді заборонять пальмову олію, то її замінять соняшниковою. "Однак "пальма" – рідкісна олія, яка дає затвердіння продукту. Соняшникова такими властивостями не володіє, отже, виробники будуть знову додавати шкідливі трансжири", – заявив нам Дорошенко.
Натомість виробники вважають, що потрібно на упаковці вказувати наявність пальмової олії, і люди самі мають обирати, що їм купувати. "У Європі натуральніші продукти коштують дорожче, ті, що з додаванням "пальми" або ще чогось – дешевші. І покупець сам вирішує, що йому необхідно", – каже Дорошенко.
У суботу, 22 лютого, в Києві правоохоронці затримали чоловіка, який влаштував стрілянину прямо на дорозі та втік із місця події. Про це повідомляє Патрульна поліція України, передають Патріоти України. За словами поліцейських, між водіями автомобілів H...
В Індії суд з прав споживачів виніс рішення на користь 30-річного чоловіка на ім'я Абхішек, який подав позов проти великої мережі кінотеатрів PVR INOX і платформи бронювання квитків BookMyShow. Він звинуватив компанії в тому, що вони даремно витратили ...