Хіти тижня. Удар по Москві: Що таке ПТРК "Скіф", який витіснить РФ із ринків озброєнь (відео)

Український оборонпром давно і наполегливо стукається у двері світових ринків озброєнь і, судячи з усього, має всі шанси посісти там провідні позиції.

Ілюстрація: ukr.lb.ua

"Ми неодноразово писали про новинки вітчизняної оборонної промисловості - як ті, що вже знищують ворога у війні з Росією і підкорюють світові ринки, так і ті, що лише перебувають на стадії перспективних розробок чи проходять випробування", - зазначає Руслан Рудомський для depo.ua, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"А тут цікаву думку висловив у недавньому інтерв'ю глава Державного концерну "Укроборонпром" Павло Букін - що український протитанковий керований ракетний комплекс "Скіф" цілком може замінити російський "Корнет".

Взагалі, заміщення російської продукції на світових ринках - досить цікава і перспективна тема. На багатьох ринках до недавнього часу Росія займала домінуюче становище, однак підступно напала на Україну і отримала цілий ряд світових санкцій, через які робота з нею недавніх споживачів суттєво ускладнилась.

Але, перефразовуючи класика, можна сказати: що росіянину смерть - українцеві добре. В даному випадку це означає, що втрата Росією світових ринків озброєння дає шанс Україні вийти на ці ринки з власною продукцією і навіть закріпитись на них.

Що це за ринки - окрема тема, варта більш детального вивчення. Зараз же давайте розглянемо - що з це за "Скіф" такий і чому він повинен зайняти свою нішу в експорті вітчизняної військової продукції.

Отож, "Скіф" - це переносний протитанковий ракетний комплекс, призначений для ураження живої сили противника, рухомих і нерухомих броньованих цілей, що мають комбіновану, рознесену чи монолітну броню, у тому числі з динамічним захистом, а також малорозмірних цілей типу довготривалих вогневих точок, легкоброньованих об'єктів та вертольотів.

У ПТРК "Скіф" застосована напівавтоматична система наведення за променем лазера. Виявлення цілі й наведення забезпечується за допомогою оптичного та інфрачервоного прицілів, що дозволяє вести вогонь в складних погодних умовах. Власне, це те, що робить його аналогом російського "Корнета".

Особливістю комплексу є можливість наведення ракети на ціль із закритих позицій та сховищ, що знижує ризик знищення навідника зворотнім вогневим ударом противника.

Іншою характерною рисою комплексу є траєкторія польоту ракети: після пуску вона летить над лінією візування на висоті близько 10 метрів і знижується на рівень цілі на кінцевій ділянці польоту. Лазерний промінь при цьому світить у хвіст ракети й тільки за частку секунди перед ударом перекладається на ціль.

Комплекс комплектується ракетами калібрів 130-мм і 152-мм в транспортно-пускових контейнерах з тандемними кумулятивними і осколково-фугасними бойовими частинами.

Базова модифікація ПТРК "Скіф" складається з встановленого на тринозі пускової установки, транспортно-пускового контейнера для ракет, приладу наведення й пульту дистанційного керування, який дозволяє вести вогонь з дистанції до 50 метрів.

ПТРК використовує ракету Р-2, уніфіковану з ПТРК "Бар'єр". Довжина ракети складає 1270 мм, довжина контейнера за ракетою - 1360 мм, вага ракети калібру 130-мм – 16 кг.

По суті, "Скіф" - це модифікована експортна версія українського протитанкового керованого ракетного комплексу "Стугна-П", розробленого ДП "Державне Київське конструкторське бюро "Луч", що входить до складу ДК "Укроборонпром".

У порівнянні з базовою версією "Стугни-П", модифікований "Скіф" зазнав адаптації пускової установки для її використання в умовах м'яких ґрунтів та піску – на вимогу потенційного замовника. Очевидно, планується масова експансія цих ПТРК у країни Близького Сходу та Північної Африки, що, власне, не є таємницею – цей регіон останніми роками є для української зброї і військової техніки пріоритетним.

Окрім пускової установки, "Скіф" також обзавівся потужним тепловізором, що дозволяє першим пострілом знищувати цілі попри надскладні погодні умови, як в день, так і вночі.

При цьому, сама ракета не зазнала змін, бо з самого початку розроблялася для застосування в будь-яких кліматичних і погодних умовах, без винятків.

Варто відзначити, що 18 квітня відбулись перші випробування модифікованої версії "Скіфа", а вже 18 травня Державне Київське конструкторське бюро "Луч" успішно виконало фінальний етап випробувань в інтересах іноземного замовника.

Залишилось додати, що ПТРК "Скіф" - розробка не нова і вперше була представлена на виставці ще в лютому 2005-го року. Однак, як і у випадку з більшістю іншої зброї та техніки (той же танк "Оплот", для прикладу), тривалий час до доведення унікальної вітчизняної розробки "до ума" в української влади ніяк не доходили руки.

І хто знає, скільки б ще років руки не доходили, якби не російська воєнна агресія, яка змусила переглянути погляди на розвиток вітчизняного оборонпрому".

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...