Хіти тижня. Українці в ступорі: Мережа обговорює нові правила правопису

Нацкомісія з питань правопису виклала на сайті проект нової редакції українського правопису. При розробці автори намагалися враховувати новітні мовні явища, поширені в різних сферах життя.

Комісія очікує уважне прочитання, конструктивні пропозиції та доброзичливу критику, передають Патріоти України.

Однак те, що представили в документі викликало обурення серед українців. Пропозиції та зауваження будуть приймати від усіх бажаючих до 15 вересня. Вже зараз в соцмережах піднялася негативна реакція.

У проекті передбачається можливість вживання і та и на початку слова перед приголосними н та р (індик - индик, ірод - ирод), на початку дієслова икати та іменника икавка, на початку іншомовних слів типу ийбен, ич-оба.

Проект затвердить букву ґ для передачі іншомовного звуку [g] у прізвищах типу Ґете, Ґуллівер, Васко да Ґама, але можливо також звичне написання з г. Аналогічний компроміс пропонується для літери ф у словах грецького походження - можна буде писати, як кафедра, так і катедра, як міфологія, так і мітологія.

Звук [j] в звукосполученнях [je], [ji], [ju], [ja] завжди буде передаватися буквами є, ї, ю, я: Хаям замість Хайям, Савоя замість Савойя, фоє замість фойє. Пропонується писати слово пів з іменниками окремо, якщо мається на увазі половина (пів години, пів Києва). Якщо пів із іменником складає єдине поняття, вони пишуться разом (півзахист).

У соцмережах українці пишуть, що тепер всі правила доведеться "зубрити заново". Багатьох дивують такі зміни.

Зауваження та пропозиції до проекту нової редакції Українського правопису можна надсилати до 15 вересня 2018 року на електронну адресу секретаря Української національної комісії з питань правопису larisa_shevchenko@ukr.net.

Опублікував: Олег Устименко

Підвищення пенсій з 1 квітня зачепить не всіх українців: Все, що треба знати

четвер, 28 березень 2024, 14:37

З 1 квітня в Україні заплановане збільшення мінімальної зарплати, що вплине на деякі соціальні виплати, передають Патріоти України. Як пише biz.nv.ua, зокрема, після цього мають підвищитися пенсії громадян віком 65+ з повним страховим стажем (35 років...

"Сталося через укус кліща": Спливли подробиці смерті ексфутболіста збірної України Шершуна

четвер, 28 березень 2024, 14:24

Відомий український футболіст Богдан Шершунпомер 7 січня у Бельгії від раку мозку, до якого призвів укус кліща. При цьому лікарі надто пізно зуміли діагностувати тяжку хворобу, яка спричинила смерть ексгравця національної збірної у віці 42 років, пере...