Хіти тижня. Вбивці поряд з нами: Названо 15 кімнатних рослин, які можуть викликати отруєння

Деякі квіти варто тримати подалі від дітей і домашніх улюбленців, та й самим бути обережними, доглядаючи за ними.

Ілюстрація: ikub.al

Не всі кімнатні квіти є такими безпечними, як здається, повідомляють Патріоти України.

Фікус - одна з найпопулярніших рослин, якою люблять прикрашати як житло, так і офіси. Особливої небезпеки вона не становить, однак алергікам і людям із чутливою шкірою варто бути обережними: сік фікуса може викликати подразнення й опіки. Постраждати можна, просто витираючи пил з листя - достатньо, щоб воно надламалося.

Плющ. Небезпека цієї рослини криється в її листі: якщо його пожувати, можна постраждати від отруєння. Саме тому рекомендується тримати плющ у таких місцях, де б домашні улюбленці його не змогли дістати.

Азалія (рододендрон) - одна з найкрасивіших кімнатних квіток, яка зачаровує не тільки своїм зовнішнім виглядом, але й ніжним тонким ароматом. Однак насправді вона таїть у собі серйозну небезпеку: у її листі міститься речовина, яка, потрапляючи до організму у великій дозі, може призвести до тяжкого отруєння, а в складних випадках - навіть до смерті.

Цикламен (альпійська фіалка) Ця квітка приваблює рясним цвітом і приємним ароматом, однак у неї серйозна зброя - отрута, потрапляння якої в організм може спричинити виникнення судом, блювоти й діареї.

Дефенбахія. Обрізка й пересадка цієї рослини може обернутися неприємними наслідками: якщо на шкіру потрапить сік, то опіку, скоріш за все, не уникнути. Та в цьому не вся небезпека. Так, достатньо трішки пожувати листочок дифенбахії, як доведеться знімати набряк гортані.

Бровалія є дуже отруйною квіткою. Контактувати з нею слід з особливою обережністю, адже навіть легкий дотик цієї рослини до шкіри може запустити запальну реакцію.

Монстера. Якщо сік із листя цієї квітки потрапить на слизову, може з'явитися необхідність у медичній допомозі: у ньому міститься отруйна речовина, яка здатна спричинити розвиток важкої токсичної реакції. Тваринці ж, яка вирішить поласувати монстерою, загрожуватиме серйозне отруєння.

Пахиподіум Ламера. Колючки, якими усіяно весь стовбур, і сік - саме ними ця рослина може нашкодити, до того ж доволі серйозно. У сокові пахиподіуму містяться дуже отруйні речовини, які здатні викликати порушення роботи серця. Якщо вони потраплять на слизову ока, можна навіть втратити зір.

Шеффлера. У порівнянні з деякими іншими представниками флори, які набули такої ж широкої популярності, ця квітка не є надто отруйною, проте все ж може завдати неприємностей. Так, якщо сік потрапить людині на шкіру, виникне подразнення. Кішка, яка вирішить спробувати на смак листочок шеффлери, так легко не відбудеться, адже потрапляння в організм тваринки соку цієї рослини призведе до отруєння.

Пуансетія (молочай прекрасний) - квітка настільки ж отруйна, наскільки й прекрасна. Молочний сік, який виділяє ця рослина, потрапивши на шкіру, здатен обпекти й викликати запальну реакцію. Тим, кому він потрапить в око, загрожує повна втрата зору, а кому в травний тракт - важке отруєння.

Глоріоза. Ця незвичайна рослина "з голови до п'ят" отруйна: і в цвіті, і в листі, і в стеблі її є речовина, потрапляння якої всередину організму може призвести до смерті. Знаходження поруч із глоріозою не становить загрози життю - у повітря отрута не потрапляє, однак власникам кішок і тим, у кого є маленькі діти, варто пам'ятати, що таку квітку треба тримати від них подалі.

Примула (первоцвіт). Алергічна реакція, нудота й запаморочення - ось що можна отримати, якщо спокуситися на красу цієї квітки. Однак, якщо бути обережним і не ставити декілька горщиків із первоцвітом в одному приміщенні, можна не відмовляти собі в бажанні прикрасити ним своє підвіконня.

Брунфельзія. Красивий й ароматний цвіт - це далеко не все, чим володіє ця рослина. Так, у всіх її частинах міститься отрута, яка здатна спричинити розвиток нейротоксичного ефекту.

Тріхоцереус. Тим, хто вирішив прикрасити свою оселю таким кактусом, варто знати, що остерігатися слід не лише його колючок. У цій рослині є речовина, здатна в кращому випадку дати галюциногенний ефект, у гіршому - викликати параліч.

Клівія - ще одна рослина, яка має паралітичну дію. За будь-якого контакту з нею треба бути вкрай обережними. Поливати, протирати листя й пересаджувати до іншого горщика клівію варто виключно в рукавичках.

9 з 10 солдат на передовій мають проблеми з ігроманією, - нардеп Гончаренко

четвер, 28 березень 2024, 20:41

Військові звертають увагу на появу нової проблеми - епідемії ігроманії, зокрема, в лавах ЗСУ на передовій. Про цю проблему пишуть в соцмережах, передають Патріоти України. Як зазначив народний депутат Олексій Гончаренко, це не просто проблема: 9 з 10 с...

Програма житлових контейнерів 2.0: У Берліні з'являться додаткові місця для біженців з України

четвер, 28 березень 2024, 20:14

У кількох районах Берліна планують збудувати 16 центрів для біженців на понад 6 тис. місць, а також найближчим часом додадуть 1 тис. місць у колишньому аеропорту Тегель. Про це повідомив мер міста Кай Вегнер, повідомляють Патріоти України з посиланням ...