Хіти тижня. Вчені дослідили мозок "сов" і "жайворонків" і зробили несподівані висновки

Британські дослідники з Бірмінгемського університету показали різницю в мозку "сов" і "жайворонків". Дослідники відібрали 38 добровольців, із них 14 - чоловіків, повідомляють Патріоти України.

16 людей вставали вранці, інші ж звикли прокидатися пізно. За словами вчених, "сови" постійно відчувають невідповідність між біологічними і соціальними годинами. Саме тому вчені вирішили дізнатися, чому люди з таким хронотипом відчувають труднощі зі звичним графіком.

Учасників сканували за допомогою магнітно-резонансної томографії під час виконання тестів на увагу. У тесті добровольці повинні назвати колір слова, яке забарвлене в інший відтінок. Завдання проводили в різний час протягом дня з 8:00 до 20:00.

Результати показали, що "жайворонки" реагували швидше в ранкові години і демонстрували значну перевагу в тестах над "совами". Однак, у вечірній час "сови" краще впоралися із завданнями порівняно з "жайворонками", але їхня перевага не була настільки суттєвою.

Кількість нейронних зв'язків у зазначених ділянках мозку в "жайворонків" виявилося значно вищою, ніж у "сов" в усі проміжки часу. Ці показники свідчать про те, що "сови" страждають від навантажень звичайного робочого дня.

Щільність нейронних зв'язків у тій області мозку, що передбачає кращу працездатність і найменшу сонливість, була значно вища у "жайворонків" у всі часові відрізки. У "сов" ці нейронні зв'язки ослаблені протягом усього робочого дня.

Дуже злякався? Легіонер "Шахтаря" хоче залишити Україну після обстрілів Києва

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:58

Венесуельський нападник донецького "Шахтаря" Кевін Келсі хоче залишити український клуб, повідомляє Telegram-канал "Футбол з вертольота". За інформацією джерела, бажанням 19-річного футболіста залишити клуб є страх війни у країні, передають Патріоти Ук...

Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...