Хіти тижня. Вчені розкрили таємницю загибелі цивілізації острова Пасхи

​Дослідження вчених Квінслендського університету (Австралія) дають підстави вважати, що теорія про загибель стародавньої цивілізації Острова Пасхи (Рапа Нуї, Чилі) через вичерпання природних ресурсів і воєн - помилкова.

Причиною зникнення древньої цивілізації стала колонізація острова європейцями в XVIII столітті. Про це йдеться в статті в «Journal of Pacific Archeology», передають Патріоти України.

Вчені досліджували хімічний склад інструментів, якими рапануйці користувалися для створення гігантських кам'яних голів (моаї), і прийшли до висновку, що племена острова являли собою складне суспільство, ділилися між собою інформацією і співпрацювали.
Перші поселенці прибули на острів близько 900 років тому. Незабаром чисельність населення істотно зросла до кількох тисяч, утворивши складне суспільство, яке і стало вирізати статуї. «Голів Острова Пасхи» налічується близько тисячі (найвища статуя - більше 21 метра).
Хімічний аналіз 20 з 1600 кам'яних інструментів, виявлених під час розкопок біля згаслого вулкана Рано-Рараку, показав, що всі вони виготовлені з місцевого базальту, добутого в одній з трьох каменоломень (площа всіх базальтових кар'єрів на острові - 12 тис.кв.м) . Близько половини інструментів довелося реконструювати за фрагментами, щоб зрозуміти, як ними користувалися і як їх застосовували.
Це дозволило визначити, як могли взаємодіяти майстри, що створювали інструменти, і скульптори, які виготовляли моаї: результати вказують на те, що всі в суспільстві тісно співпрацювали між собою - добровільно або примусово.

Згодом стародавнє суспільство було знищене колоністами і рабством, але культура Рапа Нуї збереглася.

Опублікував: Олег Устименко

Оце так! Влада у Мілані планує заборонити продаж морозива та піци вночі

четвер, 25 квітень 2024, 17:48

У Мілані, одному з найбільш відвідуваних туристами міст Італії, можуть ввести заборону на продаж їжі та напоїв навинос після опівночі. Заборона містить норму й про морозиво, що є частиною традиційного вечірнього дозвілля в місті. Про це повідомляє CNN,...

"Я вчора розмовляв із польським журналістом": Політолог пояснив, в якому випадку Польща може депортувати українців

четвер, 25 квітень 2024, 17:30

Політолог Володимир Фесенко пояснив, чому міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив про те, що його країна готова допомогти Україні повернути військовозобов’язаних. Він вважає, що це – відображення настроїв населення Польщі. Про це Володими...