Хіти тижня. "Вів священний джихад проти Росії": Історія українця, який потрапив у полон, прийняв іслам в Афганістані та втратив рідню у війні на Донбасі

У мережі з'явилася історія українця, який дезертував з радянської армії в Афганістані і залишився там. В Україні у нього були брат і племінник, які загинули у війні на Донбасі.

Геннадій Цевма, уродженець міста Торець, потрапив в полон афганських моджахедів в 1983 році, коли він пішов з військової бази. Тоді йому було 18 років, - пише журналіст The New York Times Ендрю Крамер, передають Патріоти України.

Після цього він прийняв іслам і нове ім'я - Нек Мохаммад. За його словами, він майже з самого моменту дезертирства шкодував про своє рішення. Мохаммад нудьгував за полями соняшника на рідному Донбасі, і з ностальгії навчив дружину варити борщ, який вона називає "червоний суп"

"Мені було сумно. Я дуже переживав. Думав, що ніколи не повернуся додому", - говорить він.

Один із моджахедів повідомив, що українець добровільно приєднався до боротьби проти колишніх товаришів і "вів священний джихад проти Росії". За твердженням самого Мохаммада, він був водієм вантажівки з боєприпасами. Командир моджахедів влаштував його шлюб з 14-річною Бібі Хава. У них було шестеро дітей, двоє з яких померли в ранньому віці.

У 2012 році Мохаммад приїжджав в рідну Амвросіївку. Він все ще плекав надії на переїзд, але останній удар по його мрії було завдано, коли підтримувані Росією сепаратисти в 2014 році захопили його рідне місто.

"В результаті після повернення він в будь-якому випадку де-факто виявиться в руках Росії. А його останні українські родичі, брат і племінник, загинули на війні в Україні", - зазначає The New York Times. "Мене тепер ніхто не чекає", - говорить журналістам Мохаммад.

Крім того, Мохаммад також спостерігає, як Росія намагається повернутися і до Афганістану. Його новий будинок, Кундуз, став осередком зусиль Кремля по розширенню свого впливу в Афганістані. За словами афганських і американських офіційних осіб, Москва таємно озброює угруповання талібів в околицях Кундуза. За інформацією журналістів видання, Росія поширює в Афганістані дезінформацію, так само як в ході втручання у вибори США або у випадку з війною на Донбасі.

Опублікував: Олег Устименко

Айтішниця поскаржилась, що роботодавець відхилив її кандидатуру через те, що вона... з Харкова

неділя, 5 травень 2024, 22:50

UI/UX дизайнерка Марина Стульнікова з Харкова розповіла як зіткнулася з відмовою від роботодавця через свою локацію. За її словами, їй уперше відмовили з такої причини. Після цього дизайнерка всюди прибрала позначку про свою локацію в Харкові, передают...

"Добре, що став на міну": Мати російського окупанта зраділа, що син повернувся з фронту інвалідом

неділя, 5 травень 2024, 21:30

Російський окупант Олексій Воронін пішов вбивати українців через борги і кредити. Додому загарбник повернувся без кінцівки, але радіє, що отримав мільйони компенсації та купив квартиру. Історію "трьохсотого" окупанта розповів Юрій Бутусов, передають Па...