Хіти тижня. Ви маєте це знати: 14 прийомів, які допоможуть вижити в смертельно небезпечній ситуації (фото)

Ми сподіваємося, що вам ніколи не випаде шанс зустріти скажену собаку, отруйну змію, загубитися у відкритому морі чи блукати в жаркій пустелі.

Але якщо це сталося, то важливо знати, як правильно діяти. Адже шанс вижити в подібних ситуаціях — менше 10 %, - йдеться в матеріалі видання ТУТКА, передають Патріоти України.

Щоб ви були готові буквально до всього, дізнавайтесь про навички та хитрощі, які врятують життя в нереально складних ситуаціях.

1. Якщо ви опинилися у відкритому морі

Уявіть, що вас викинуло у відкрите море на шлюпці. Що робити? Вижити у величезному «тазику» солоної води допоможуть 3 речі: їжа, вода і температура.

  1. Їжа в океані є, але її треба здобути. У 1942 році англійський моряк був у морі 133 дні, тому що спорудив вудку з проводів від ліхтарика. Якщо є матеріали, робіть те ж саме. Якщо під рукою нічого немає, то зробіть сачок з шматка одягу. Опустіть у воду, ловіть планктон і водорості.
  2. Щоб добути воду, зробіть дистилятор. Він складається з 2 ємностей (великої і малої) і шматка поліетилену. Вода з великої ємності буде випаровуватися, затримуватися на плівці і осідати в малій.
  3. Від теплового удару людина загине швидше, ніж від голоду. Крім того, сонце відбивається від води і шкодить сітківці ока. Зніміть частину одягу, прикрийте голову й очі.

2. Якщо ви заблукали в пустелі

  • Намагайтеся пересуватися вночі. У темний час доби температура може опускатися з +50 до +15 °С. Пересуваючись вночі, ви різко знижуєте ризик зневоднення і теплового удару. Така тактика допоможе зберегти до 3 літрів води в добу.
  • Багато людей вважають, що в кактусах є вода. Насправді всередині кактуса лужна отруйна рідина. Випивши її, ви отруїтеся. Воду в пустелі можна знайти в підземних джерелах, які можуть розташовуватися на невеликій глибині.

3. Якщо ви опинилися під завалом

Якщо ви опинилися під завалом, то найцінніший ресурс в даний момент — це повітря. Тому, щоб не витрачати його даремно, важливо діяти правильно.

  • Глибоко вдихайте, повільно видихайте. Не запалюйте сірники чи запальничку, це зменшує запаси кисню.
  • Не кричіть. Крик посилить паніку, яка прискорить дихання і серцебиття, а значить і витрату повітря.
  • Зніміть сорочку або футболку і обв’яжіть її навколо всієї голови. Вона захистить вас від задухи при попаданні пилу та землі в обличчя.

4. Якщо зустріли вовка або дику собаку

Часто вовк може напасти, якщо ви зайшли на його територію. Якщо він вас побачив, то повільно відступайте, підтримуючи зоровий контакт.

  • Не повертайтеся спиною і не біжіть. Вовк-одинак не буде нападати спереду. Тікаючи, ви спровокуєте його на гонитву за вами.
  • Щоб відлякати дикого звіра, галасуйте якомога сильніше і дійте агресивно. Кричіть, вийте, розмовляйте голосно. І повільно відступайте.
  • Якщо вам не пощастило і ви зустріти зграю вовків або диких собак, то не давайте їм себе оточити. Станьте спиною до дерева або спробуйте піднятися на нього.

5. Зробіть непромокальні сірники

Для виживання за будь-якої погоди, в будь-якому кліматі вогонь дуже важливий. Але сірники або запальничка можуть промокнути, тому варто заздалегідь зробити їх водостійкими. Для цього просто покрийте сірник тонким шаром прозорого лаку і висушіть.

6. Якщо вас укусила отруйна змія

Як виглядає укус отруйної змії: відразу після укусу уражене місце починає сильно боліти. Колір крові може помінятися на темно-бордовий або синій. Потім з’являється сильний набряк і інші симптоми: головний біль, розпливчастий зір, заїкання, нудота, підвищення температури.

Що робити: лікарі не радять намагатися відсмоктувати отруту, так як в роті можуть бути дрібні ранки, через які отрута потрапить у кров. Але якщо ви знаходитеся далеко від лікарні, іншого виходу немає. Відсмоктувати отруту потрібно протягом 1-2 секунд після укусу, постійно спльовуючи і промиваючи порожнину рота.

Не можна накладати джгут або притискати місце укусу. Якщо отрута буде сконцентрована в одному місці, це призведе до некрозу тканин. Дайте крові витекти — з нею вийде, і частина отрути.

7. Як відрізнити укус скаженої тварини

Якщо вас покусали, відразу ж промийте рану теплою водою з милом. Навіть якщо у тварини не було сказу, укуси можуть легко занести інфекцію.

  • Рана при укусі скаженої тварини буде довго кровоточити, потім почервоніє і сильно напухне. Потім з’явиться сильний свербіж, підвищиться температура і з’явиться сильна дратівливість.

Вся хвороба сказу протікає 4-7 днів і призводить до смерті. Тому важливо відвідати лікарню та поставити вакцину протягом інкубаційного періоду, який триває 1-3 дні.

8. Як правильно подати сигнал SOS

Якщо ви потрапили в біду і залишилися без засобів зв’язку, то буде корисно знати, як правильно подавати сигнал SOS (сигнал лиха) на велику відстань.

  • Виглядає і звучить сигнал SOS так: 3 коротких спалахи (або звуки), потім 3 довгих і знову 3 коротких (. . . _ _ _ . . .).
  • Після сигналу почекайте 3 секунди, потім повторіть. Якщо у відповідь ви отримаєте 3 спалахи ліхтарика (або 3 свистка), то до вас вже прямують рятувальники.

9. Навчіться зашивати рани будь-яких видів

Правильно накладений шов допоможе зупинити кровотечу, закрити велику рану, запобігти інфекції і врятувати чиєсь життя. Тому це одна з найкорисніших навичок у надзвичайній ситуації.

10. Одна річ, яка врятує вам життя

Рятувальна капсула, яка містить найнеобхідніші предмети, що допоможуть вам зігрітися, знайти собі їжу, воду і надати першу допомогу. А ще вона займає дуже мало місця.

В невелику баночку (наприклад, від ліків) помістіть наступні предмети: кілька сірників, частину коробки від них, лейкопластир, шматок фольги, лезо, гачок для риболовлі, таблетку антибіотика, маленьку свічку, нитку або волосінь, шматок клейкої стрічки і дезінфікуючу серветку.

11. Не потонути з зав’язаними або пошкодженими руками

Техніку описав у своїй книзі колишній «морський котик» Клінт Емерсон. Ці дії допоможуть не потонути як на великій глибині, так і в бурхливому морі, якщо ви не можете гребти руками.

Контроль дихання — найголовніше. Важливо не панікувати, щоб дихати спокійно. Вдихи повинні бути глибокими, а видихи — швидкими.

Якщо глибина невелика, використовуйте підхід з пірнанням і стрибком, переміщаючись до берега. Якщо пливете на животі, прогніться в спині так, щоб підняти голову над водою. У бурхливому морі повний переворот тіла дозволить зробити глибокий вдих і продовжити рух до берега.

12. Як підпалити мокре дерево

Така техніка розведення багаття називається «шведська вогняня колода». Поставте колоду вертикально, зробіть зіркоподібний надріз якомога глибше. Помістіть всередину тріски і суху траву, підпаліть.

  • Колода, підпалена таким способом, швидко розпалюється і горить від 2 до 5 годин незалежно від розміру, сухості і типу дерева.

13. Як правильно стріляти

Ми проти застосування зброї. Але в ситуаціях, коли життя висить на волосині, доведеться себе захистити. Тому важливо знати, як правильно цілитися і натискати на спусковий гачок, якщо до вас у руки потрапила зброя.

  • При натиску спусковий гачок повинен перебувати рівно посередині першої фаланги вказівного пальця. Перед пострілом дихайте повільно і рівно.

14. Пастка для риб

У пошуках корму риба ночами підпливає близько до берега або піднімається на мілководдя. Тому, якщо ви загубилися, корисно знати, як спорудити пастку для риб і добути собі багато їжі.

Пастка типу «вир» будується з нагромадження каменів і гілляк. За ніч туди запливає багато риби, і вибратися звідки їй складно. Щоб витягти рибу, повністю закрийте вихід і збовтайте воду. Ловити рибу в такій пастці можна навіть голими руками.

Опублікував: Олег Устименко

У кращих "скрепних традиціях": Уродженець Чечні програв жорстким нокаутом, але його команда побила переможця (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:42

У Відні, Австрія, відбувся вечір боксу, який завершився грандіозним скандалом, повідомляють Патріоти України. У рингу зійшлися уродженець Росії Мансур Ельсаєв (18−1, 16 КО), який виступає під прапором Австрії, і кубинець Карлос Альберто Ламела (8−3, 5 ...

На гомілках була важка плита: У Німеччині знайшли могилу "зомбі" бронзового століття (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:28

Археологи, які ведуть розкопки у Східній Німеччині, виявили могилу віком 4200 років недалеко від Оппіна в Саксонії-Ангальт. У ній був скелет людини, яку вважали зомбі. Ця могила проливає світло на забобони європейців бронзового століття, зазначають Пат...