Хіти тижня. Вирізали глиста з обличчя: На Харківщині зафіксовано спалах страшної хвороби

У Первомайському районі Харківської області зареєстровано випадок дирофіляріозу у пацієнтки, яка скаржилася на набряк, почервоніння та болі в області лівого ока, повідомляють Патріоти України з посиланням на прес-службу Харківського обласного лабораторного центру МОЗ України.

Так, жінка звернулася за медичною допомогою до комунального некомерційного підприємства "Міська клінічна лікарня №14 ім. проф. Л.Л. Гіршмана".

Хворій проведено оперативне втручання та видалено нематоду. Черв'як досліджений у бактеріологічній лабораторії і визначений як Dirofilaria repens.

Згідно з епіданамнезом, пацієнтка від серпня 2018 відчувала набряк і біль в області лівого підщелепного лімфовузла. Згодом набряк перемістився в область лівої скроні, де утворилася пухлина розміром із горошину, яка періодично запалювалася і турбувала жінку.

В осередку захворювання, за місцем проживання хворої, фахівцями Харківського обласного лабораторного центру проведено епідеміологічне та ентомологічне обстеження, впроваджений комплекс протиепідемічних заходів.

Відзначимо, дирофіляріоз — паразитарне захворювання, яке передається через укуси комах, в основному комарів. Джерелом зараження зазвичай є інвазовані домашні собаки, кішки, рідше дикі тварини.

Збудник захворювання — тонкі ниткоподібні круглі гельмінти. В організм людини потрапляють личинки паразита, які повільно ростуть, досягаючи значних розмірів (до 30 см).

На території України випадки дирофіляріозу у людей пов'язані з паразитуванням виду Dirofilaria repens, який викликає підшкірну і очну форми захворювання.

Щоб попередити зараження дирофіляріозом необхідно:

  • стежити за станом здоров'я домашніх тварин;
  • обмежувати прогулянки тварин у вечірній час;
  • встановити спеціальні сітки на вікна та двері для захисту від зальоту комарів;
  • знищувати комарів у місцях виплоду, приміщеннях, тваринницьких приміщеннях;
  • використовувати репеленти для індивідуального захисту.

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...

9 з 10 солдат на передовій мають проблеми з ігроманією, - нардеп Гончаренко

четвер, 28 березень 2024, 20:41

Військові звертають увагу на появу нової проблеми - епідемії ігроманії, зокрема, в лавах ЗСУ на передовій. Про цю проблему пишуть в соцмережах, передають Патріоти України. Як зазначив народний депутат Олексій Гончаренко, це не просто проблема: 9 з 10 с...