Хіти тижня. Знайшов місце, де українців вбивали сотнями: У Росії затримали відомого історика (фото)

У Росії затримали главу відділення "Меморіалу" в Карелії, відомого історика, який знайшов місце розстрілу сотні українців за часів СРСР, Юрія Дмитрієва.

Юрій Дмитрієв

Про це повідомила його дочка Катерина Клодт, передають Патріоти України з посиланням на росЗМІ. При цьому ті стверджують, що Дмитрієв нібито порушив підписку про невиїзд і збирався виїхати до Польщі.

Так, з'явилася інформація, що у нього була з собою валіза з речами. Однак дочка Дмитрієва спростувала цю інформацію.

Відзначимо, що в квітні поточного року Дмитрієв був виправданий судом у справі про виготовлення дитячої порнографії, яку на нього завели в грудні 2016 року. Йому інкримінували 9 фотографій, виявлених в його комп'ютері, на яких його прийомна дочка зображена без одягу. Історик стверджує, що фотографував хворобливу дівчинку голою для контролю її розвитку і звіту перед опікою.

14 червня виправдувальний вирок був скасований Верховним судом Карелії. У засіданні прокуратура представила результати нового психологічного обстеження дівчинки, про яку Дмитрієв і його адвокат не знали і яке було зроблено вже після рішення суду першої інстанції. Справу відправили на дорозслідування.

Як пов'язаний з Україною

Цікаво, що за часів СРСР Дмитрієв проживав на території України - в Чернігові.

Свого часу він організував архівні дослідження, що стосуються жертв більшовицького терору і пошуку згадок про місця їх поховань в Карелії. Також він активно займався відновленням прав жертв політичних репресій.

Але найголовнішим його досягненням є те, що він спільно з іншими членами експедиції знайшов місце масових розстрілів і поховань людей - урочище Сандармох в Медвеж'єгорському районі Карелії, де в жовтні - листопаді 1937 року ростріляли 1111 в'язнів Соловецької тюрми особливого призначення, в тому числі сотні українців.

Серед страчених легендарні українські письменники Микола Куліш, Лесь Курбас, Антін Крушельницький, Микола Зеров, Валер'ян Поліщук, Мирослав Ірчан, Григорій Епік.

Опублікував: Олег Устименко

Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...