Хто розмірковує, варто поспішати: Останній шанс привезти собі дешевий електромобіль (відео)

31 грудня 2018 року закінчується строк дії Закону, який відміняє ПДВ та акциз при ввезенні та виробництві електромобілів. Зимою купувати електромобілі доведеться дорожче

Стоп-кадр з відео

Строк дії Закону, який відміняє ПДВ та акциз при ввезенні та виробництві електромобілів, закінчується 31 грудня 2018 року. Тому з наступного року вартість електромобілів зросте в середньому на 20%, інформують Патріоти України.

Рай для прихильників екологічних транспортних засобів в Україні тривав рівно один рік. Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу" № 2245-VІІІ надавав пільги зі ввезення та виробництва електромобілів в Україну з 1 січня по 31 грудня 2018 року. Згідно цього документу, при ввозі автомобіля з електричним двигуном (одним чи кількома) не сплачується жодних податків – акциз (109 євро), ПДВ (20% від вартості авто). Ввізне мито (8-10% від вартості машини) було відмінено раніше і назавжди.

Натомість нардепи не прийняли і не підготували жодних законопроектів, які б мали на меті продовжити цю пільгу й надалі. Втім, на початку 2018 року активно обговорювався законопроект "Щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні", однак він не був прийнятий навіть в першому читанні. В даному законопроекту вже немає планів щодо пільг у сплаті ПДВ, натомість покупець може платити акциз та збір до Пенсійного фонду при першій реєстрації (3-5% від вартості машини).

Таким чином, з 1 січня 2019 року, навіть у випадку прийняття нового Закону "Щодо стимулювання…", на ввезені в Україну електромобілі буде нараховуватись ПДВ у розмірі 20% від митної вартості. Це призведе до збільшення цін на автомобілі з електричними двигунами приблизно в такій же пропорції. Втім, українці ще мають нагоду привезти собі дешевий електромобіль та встигнути розмитнити його за пільговими ставками, без акцизу та ПДВ.

Електромобілі в Україну привозять в основному зі США, адже в Європі зазвичай їх продають в комплекті з лізинговими батареями, тобто при експорті в Україну до авто треба докупити батарею вартістю у 5-7 тис. євро. А при плануванні покупки електромобіля зі США потрібно враховувати строк доставки в Україну та інших обов’язкових процедур митного оформлення.

За словами керівника компанії Carsfromwest в Україні Дмитра Буряка, "для того, щоб встигнути розмитнити електромобіль, привезений зі США, потрібно мати запас часу у три-чотири місяці. Якщо зі Східного узбережжя США контейнер з придбаними у США автомобілями йде два-три місяці, то з Західного – три-чотири. А саме на Західному узбережжі, в Каліфорнії, найбільший у США ринок електричних транспортних засобів". Тому щоб встигнути розмитнити електромобіль за нульовими ставками, потрібно придбати його не пізніше вересня, максимум – на початку жовтня.

В Україну найчастіше всього завозять Nissan Leaf – найпопулярніший та наймасовіший електромобіль в світі. Також часто привозять Tesla Modes S та Model Х, BMW i3, електричні версії VW Golf, Ford Focus, Mercedes-Benz B-Class.

Якщо сьогодні наймасовіший Nissan Leaf 2013-2014 року виготовлення можна придбати в Україні за 8-10 тисяч доларів, то з початку 2019 експерти прогнозують ріст ціни мінімум до 10 тисяч. Якщо ж говорити про вживану Tesla Modes S, то з нинішніх $35-45 за моделі аналогічного року ціни зростуть до 45-50 тисяч. Різниця відчутня!

Найвигідніше купувати автомобілі у США на спеціальних аукціонах. Наприклад, на аукціоні Manheim продають вживані електромобілі американські дилери, дистриб'ютори, виробники та лізингові компанії, причому всі авто цілі та можуть мати гарантію. А на страхових аукціонах Copart та IAAI продаються машини після страхових випадків та ДТП, зате за значно привабливішими цінами. Втім, експедитор авто зі США Андрій Іванов провів дослідження, що сьогодні ціле авто з Manheim в Україні коштуватиме стільки ж, як привезене та відновлене в Україні після ДТП.

Головне – встигнути привезти електромобіль до середини грудня 208 року, адже експерти прогнозують наприкінці року значні черги на оформлення в українських митницях, особливо Одеській.


Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...

Навіть гонорар не мав значення: Спаринг-партнер Усика відмовився від бою з бійцем із Росії й допоміг непереможному німцю його нокаутувати

четвер, 18 квітень 2024, 21:59

Чемпіон EBU у надважкій вазі Олександр Захожий (19−0, 15 КО) розповів про те, що йому пропонували провести бій в Саудівській Аравії з росіянином Арсланбеком Махмудовим (18−1, 17 КО), який виступає за Канаду, передають Патріоти України. «Я одразу відмов...