"Космічні" ціни і порожні вулиці: Як живе окупований Вуглегірськ (фото, відео)

До війни в окупованому у 2015 році Вуглегірську було близько восьми тисяч людей.

Місто, в якому, за твердженнями бойовиків, намагалися вбити Олександра Захарченка і втрата якого похитнула позиції української армії під час Дебальцевської операції. Чим живе Вуглегірськ через майже чотири роки після активних бойових дій і окупації? Про це розповіли у репортажі журналістів проекту «Донбас.Реалії», інформують Патріоти України.

 Місто Вуглегірськ

Зима 2015 року. Бойовики просуваються у Вуглегірськ. Бої за місто тривали три дні – з 29 до 31 січня.

«Це роздовбаний ворожий блокпост, а перед ним наші танки підірвалися на мінах», – показує знищену техніку бойовик.

Угруповання в рази перевищувало українські війська за кількістю. Захоплення цього невеликого міста дозволяло бойовикам обстрілювати «дорогу життя» – трасу з Артемівська до Дебальцева. Безпечного шляху туди після цього не залишилося.

У цьому ж місті засвітився і екс-ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко (загинув 31 серпня внаслідок вибуху в ресторані в центрі контрольованого бойовиками Донецька). Під час його інтерв’ю звучить одиночний постріл – за його спиною падає людина. Тоді бойовики назвали це «замахом» на ватажка угруповання.

Штурмуючи, спустошене місто ніхто не шкодував: його накривали з артилерії і розстрілювали з танків прямою наводкою.

До війни у Вуглегірську було близько восьми тисяч людей. Багато хто тоді намагався врятуватися від війни і залишав місто. Взимку 2015 року тут налічувалося лише кілька сотень містян.

«У нас підвалів не було. Ми сиділи в під’їздах, на першому поверсі», – пригадує тодішні події місцева жителька.

Жінка каже, що рятувалася від обстрілів у під’їздіМайже через чотири роки вулиці Вуглегірська такі ж малолюдні. На місцевому ринку працюють лише кілька прилавків. Хоча бойовики і стверджують, що в місті зараз живуть понад вісім тисяч осіб.
«Переважно через дітей виїжджали. Зараз повертаються. І діти народжуються, і в школу ходять», – каже жителька Вуглегірська.

Але наслідки міських боїв нікуди не зникли. Знищена обстрілами заправка знаходиться усього за кількасот метрів від працюючої. На центральній вулиці Некрасова будинки з новим шифером і косметичним ремонтом – по-сусідству з руїнами. Знищених будівель у місті лишилося чимало, кажуть місцеві жителі.
Наслідки боїв чотирирічної давності
Один з найвідоміших будинків у Вуглегірську – на тій же вулиці Некрасова. Він вигорів майже повністю під час боїв. Так і стояв напівзруйнований кілька років. Зараз на його місці – жерстяний паркан. За ним – порослий травою будмайданчик. Будинок в угрупованні обіцяють відбудувати.
Жерстяний паркан на місці одного з найвідомішого будинку у Вуглегірську
Похилена будівля – місцевий вокзал. Його годинник зупинився кілька років тому. На пошарпаному розкладі – шість маршрутів: можна доїхати до Луганська, Ясинуватої, Іловайська, Горлівки та Дебальцева.

«Продукти є, світло є, вода є, але дуже все дорого. Такі ціни – космічні. Племінниця приїжджала з Новомосковська і говорить: «У нас дешевше». Також у мене сестра в Бурятії живе, в Улан-Уде. Каже: у них теж набагато дешевше, ніж у нас. Бо нам все привозять», – розповідає місцева жителька.

Від вуглегірського вокзалу колись брав початок єдиний в місті тролейбусний маршрут. Зараз про нього залишилися тільки спогади.

«Ви ж бачите. Все вивезли, вирізали», – каже жінка.

Напівзруйновані будівлі у Вуглегірську
Натомість у місті курсують маршрутки.

«Газельки», автобуси ходять. До Єнакієвого – 12 рублів. З Єнакієвого до Донецька – здається, 50 чи 60 рублів. Може, зараз вже подорожчало, я давно в Донецьк не їздила», – розповідає жителька Вуглегірська.

Напівзруйновані будинки у приватному секторі Вуглегірська
У приватному секторі частину будинків повністю відновили. Про обстріл нагадують сліди від осколків на парканах і занедбані оселі.

«У мій будинок влучило. Ось розбитий. І так в усіх. У кого вікна повилітали. Ось там внизу в бік попало», – показує жінка.

«Ну ось цю серединку зробили, поки Сашко був живий. Царство йому небесне. Поки ось цю серединку зробили, а як далі буде, хто його знає», – вказує на будівлю місцевого вокзалу жителька Вуглегірська.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...