Котеджні банди під Києвом: Журналісти розповіли, як орудують грабіжники в околицях столиці

"Зухвале пограбування сім'ї голови правління "Київобленерго" в селі Білогородка Києво-Святошинського району, в ході якого був по-звірячому побитий і задушений Іван Полив’яний, знову загострило питання з розгулом злочинності на Київщині", - пишуть Надзвичайні новини, повідомляють Патріоти України, і продовжують:

"Адже подібного роду надзвичайна подія далеко не перший випадок, що стався за останній час за межею столиці, де вважають за краще селитися видні чиновники, бізнесмени і політики.

Тільки за минулий рік подібних злочинів за офіційною лінією пройшло більше ста. Статистичні дані по 2017 року ще не оприлюднені, але неофіційно кажуть, що вони не дають приводу для особливого оптимізму. Як і рівень розкриття подібних злочинів (за деякими даними, він не перевищує 10%).

Журналісти розбиралися, кого, як і чому грабують злочинці в Київській області.

Грабіжники не бояться силовиків і йдуть на "мокре"

"Статистика по криміналу в частині розбійних нападів продовжує погіршуватися, регіон захлеснула злочинність. Навіть офіційно визнається, що кількість вбивств зросла на третину, грабежів і розбоїв - майже в два рази", - говорить співрозмовник видання в системі ГПУ.

Він стверджує, що три версії причин зростання злочинності, що заявляються спікерами МВС (АТО, спад в економіці і падіння рівня життя громадян) - це скоріше модний стереотип, ніж відображення глибинної сутності проблеми. На його думку, головна причина того, що відбувається - це перш за все зниження авторитету правоохоронних органів.

"Що б не говорили, але при Януковичі правоохоронну систему побоювалися. Сьогодні такого немає, а безкарність фігурантів зухвалих злочинів породжує безвідповідальність і беззаконня", - зазначає прокурор.

Заходять через вікна або двері

Крім традиційних категорій злочинців, які перебувають в полі зору правоохоронців за частиною розбоїв, все частіше до складу банд грабіжників входять колишні учасники АТО. Втім, зустрічаються також випадки, коли злочини здійснювали особи в камуфляжі і масках, які намагалися видавати себе за добробатівців і екс-військовослужбовців.

Паралельно з цим піднімають голову і численні вихідці з Кавказу, що заполонили Україну після подій Євромайдана."Частина з банд, що орудують, ходять "під дахом" силових відомств, насамперед МВС. Таким хлопцям дають вольницю, а ось інші працюють на свій страх і ризик", - говорить джерело в Генпрокуратурі.

Відкриті дані Нацполіціі свідчать, що більшість нальотів відбуваються вночі, найчастіше - шляхом віджиму вікон і дверей. При цьому напади також здійснюються і ввечері, коли вхідні двері будинків ще відкриті. Або господарів, як 24 вересня в Білогородці, "чекають" злочинці, які забралися на подвір'я.

Що характерно - показна зухвалість здійснення цілого ряду резонансних розбоїв на Київщині багато в чому схожа з діями нападників на будинок Полив’яного. Ряд із них також завершилися летальними наслідками. Тобто, злочинці готові йти навіть на вбивство, щоб домогтися бажаного.

Як відомо, в ніч на 15 лютого в Старих Петрівцях Вишгородського району група невідомих пробралася в будинок бізнесмена, віджавши пластикове вікно. Злочинці зв'язали і катували господаря, вимагаючи віддати їм гроші, а також повідомити пароль від сейфа.

Грабіжників не збентежив навіть той факт, що в будинку на момент скоєння злочину крім господаря знаходилась його неповнолітня дитина. Не отримавши бажаного, зловмисники забили до смерті свою жертву і забрали сейф. Не чіпаючи, як і в будинку Полив'яного, припарковані у дворі машини.

Києво-Святошинський район в топах криміналу

У самій Білогородці, де жив голова правління "Київобленерго", до 24 вересня не було зафіксовано зухвалих розбоїв. Тим часом сам по собі Києво-Святошинський район давно облюбували злочинці, які нападають на приватні домоволодіння заможних громадян.

У березні минулого року в селі Гореничі Києво-Святошинського району троє злочинців проникли на територію садового товариства "Воїн-1", де напали на чоловіка, його дружину та їхнього сина. Главу сімейства розбійники били битою, в результаті чого той помер від отриманих ран. З собою зловмисники забрали гроші і травматичну зброю.

Не менш шокуючий випадок стався три місяці тому в селі Віта-Поштова. Тоді четверо злочинців в масках увірвалися в будинок генерального директора підприємства, який займається столярними роботами і виробництвом меблів. Бандити були зі зброєю, якою і погрожували жертвам злочину. Злочинці побили господаря будинку, зв'язали його і літню тещу. Після чого забрали близько 150 тисяч гривень і зникли.

Джерело видання в силових структурах каже, що тренд розбійних нападів на приватні котеджі стабільно фіксується впродовж останніх трьох років, і має тенденцію до зростання. У лідерах своєрідного рейтингу бандитських нальотів на домоволодіння по області - все той же Києво-Святошинський, а також Броварський і Бориспільський райони.

Злочинців не відлякує сигналізація

Паралельно з цим, на Київщині намітилася ще одна тривожна тенденція. Збільшилося число нападів на будинки та котеджі, що здійснюються в присутності господарів.

Увагу бандитів притягують добротні особняки, у власників яких злочинці розраховують поживитися грошима і коштовностями. І якщо раніше вважалося, що охоронні системи і відеокамери допомагають відлякати непроханих гостей, то сьогодні і такі будинки знаходяться в підвищеному ступені ризику.

"Грабують в присутності господарів, зухвало. Багато з особняків знаходяться на сигналізації, але коли господарі будинку її відключають. На це і робиться розрахунок", - каже речник обласної поліції Київщини Микола Жукович.

У випадку з головою правління "Київобленерго" будинок не перебував під охороною ДСО або приватної фірми. За версією правоохоронців, об'єкт був обраний розбійниками через те, що знаходиться на віддаленій відстані від інших котеджів, і виділявся в порівнянні з ними.

Будинки вибирають за зовнішнім виглядом, наводчики відходять у минуле

Один із оперативних співробітників поліції Київської області, який займався розслідуванням розбійних нападів на приватні котеджі, каже, що бандити поступово відходять від усталеної практики планування злочинів. І часто вибирають будинки не по наведенню своїх спільників.

"Так працюють тільки злодії-шахраї або банди перевертнів в погонах, які мають доступ до баз даних і реєстрів. Грабіжники зі світу криміналу практично "не пасуть" жертв, працюють по чуйці і з листа", - розповів він.

Силовик також упевнений, що слідство у справі Полив'яного вірно кваліфікувало мотив скоєння злочину. Він вважає, що безпечність голови правління "Київобленерго" зіграла свою роль у подіях 24 вересня.

"Я дивився відео звідти, будинок явно вибрали за зовнішніми ознаками. Будівля велика і доглянута, але місцевість малолюдна і сусіди між собою не часто спілкуються в таких містечках. Злочинці могли подумати, що у власника є гроші і цінності, а за фактом вбили за 15 тисяч гривень", - стверджує оперативник.

За його словами, в його практиці був ряд подібних випадків, коли злочинцям, які розраховували на великий куш, в результаті доводилося задовольнятися незначними сумами і натільними прикрасами жертв. Свою агресію і злість такі грабіжники можуть зганяти на господарях будинків, що призводить до незапланованих вбивств.

Втім, у випадку з вбивством директора "Київобленерго" може бути не просто пограбування. За дивним збігом обставин, грабіжники не взяли з кишені своєї жертви 21 тисячу гривень".

На Великдень Землю накриє сильна магнітна буря: Стало відомо, скільки триватиме

неділя, 5 травень 2024, 12:28

Геомагнітний шторм, який почався в останній день квітня, ще триває. Від 4 травня на Землі вирує чотирибальна магнітна буря, яка за К-індексом вважається середньою. Вже сьогодні, 5 травня, очікується магнітна буря потужністю у п’ять балів (за К-індексом...

Який час, такі і вітання: Українські пілоти показали креативну великодню листівку

неділя, 5 травень 2024, 11:56

Українські пілоти привітали співвітчизників зі святом Воскресіння Христового. Оригінальну листівку опублікувало командування армійської авіації Збройних сил України у Facebook, передають Патріоти України. На фото зображений військовий літака, у якому ...