Куди поїхати на Старий Новий рік: ТОП-4 європейські країни, які святкують настання Нового року 14 січня

Старий Новий рік відзначають не тільки на пострадянському просторі, а й у деяких інших країнах.

Старий Новий рік відзначають в ніч з 13 на 14 січня. Це унікальне свято виникло в результаті зміни літочислення. Через розбіжності Юліанського календаря і Григоріанського ми святкуємо два Нових роки: за новим стилем і за старим. Патріоти України разом з виданням Точка.net пропонують дізнатися, куди поїхати на Старий Новий рік.

Швейцарія

Жителі кантону Аппенцелль в Швейцарії відзначають Новий рік по-старому – в ніч з 13 на 14 січня. Ще в XVI вони не прийняли реформу Папи Римського Григорія і до сих пір відзначають Новий рік за Юліанським календарем. У Сербії це свято називають Сербський Новий рік. І у всіх цих країнах існує безліч цікавих традицій і звичаїв.

Сербія. Фото: © instagram / serbiatourism

Цікаво, що в Сербії це свято називають Сербський Новий рік, або Мале Різдво. Старий Новий рік збігається з Днем святого Василя. Багато в чому це зумовлює характер свята. Іноді серби в цей день вносять в будинок "бадняка" – одне з двох полін, які вони заготовили в Святвечір для Різдва та Малого Різдва.

Готують на Старий Новий рік василиці – круглі пироги з кукурудзяного тіста з каймаком – вершками, створоженними, як сир. Іноді готують іншу страву з кукурудзяного тіста – попареніцу.

Сербія

Швейцарія. Фото:  © instagram / stoepps

Жителі кантону Аппенцелль на Старий Новий рік вбираються в костюми демонів – куртки і штани з шкур, маски і дзвіночки, як у корів. Весь цей маскарад покликаний відлякувати злих духів. Селяни вітають один одного з Новим роком, підкріплюючи побажання склянкою гарячого глінтвейну.

Румунія

Румунія. Фото: © instagram /romaniamagica

Румунія вважає свято Старого Нового року суто сімейним подією, а тому зустрічає черговий Новий рік у вузькому сімейному колі. На стіл прийнято подавати пироги з сюрпризами: це можуть бути монетки, каблучки, гіркий перець і т.п. За такими сюрпризів судять про майбутнє.

Великобританія

Велика Британія. Фото: © instagram /roll_vt

У західній частині Великобританії і в валлійській громаді Уельсу 13 січня відзначають празник Хен Галан. У цей день діти колядують, збирають солодощі та гроші, а дорослі йдуть з родичами і друзями в місцеві сільські паби. Головним напоєм в цей день вважається домашнє пиво.

Джерело: travel.tochka.net

Сумнівний крок: Експерт пояснив, які обмеження чекають на українців призовного віку за кордоном і як їм діяти

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:50

Чоловіки призовного віку, які перебувають за кордоном, для будь-якої взаємодії з державними органами тепер мають повертатися до України. За кордоном наразі недоступні будь-які консульські послуги, окрім видачі документа для повернення. З точки зору пра...

"Не терпіла зухвальства і зайвого пафосу": На фронті загинула військовослужбовиця та журналістка Алла Пушкарчук

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:22

Дівчина пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці. . За словами Крапивенка, коли Пушкарчук взяли в команду "Тижня", вона зросла від новинаря до повноцінної культурно...