Легендарний комбиг "Сумрак": Герой України генерал Ігор Гордійчук святкує день народження

Хочеться побажати перед усім здоров’я цьому мужньому офіцерові, на якому живого місця від ран, як кажуть, немає

Начальник Київського військового ліцею ім. Івана Богуна з дружиною Тетяною під час останнього дзвоника, 25 травня 2018 року

12 листопада Герой України, генерал-майор Збройних сил Ігор Гордійчук відсвяткував свій 46-й день народження. Із квітня 2014-го герой працював у Командному центрі Міноборони, нагадують Патріоти України.

"Як почалися події в Криму, я і ще декілька осіб одразу подали рапорти: хоч на півострів, хоч у Херсон, на перешийок. Нашу оперативну групу зібрали, завантажили в літак і доставили до Чугуєва, - згадував Ігор Гордійчук . - Потім на гвинтокрилі добралися до Ізюма, де створювали перший штаб АТО. Одним із формувальників його був нині покійний генерал-полковник Геннадій Воробйов. Свого часу відмовився виводити військових на придушення Майдану. Я працював заступником начальника в Головному командному центрі. Треба було зберегти частини, які залишилися в Криму. Ставили їм завдання вийти з півострова. Скількох могли – врятували. На жаль, багатьох – ні. Треба було швидко сформувати нові частини, відновити боєздатність старих. Дати суспільству надію".

Був помічником начальника розвідки спецоперацій у зоні АТО. Отримав позивний "Сумрак".

4 серпня того року командував взяттям Савур-Могили - стратегічної висоти на стику меж Луганської, Донецької областей України та Ростовської області РФ. Закріпившись на позиції, Гордійчук коригував вогонь артилерії та керував обороною 12 днів. Під постійними обстрілами з території Росії важко поранений комбриг віддає наказ про відступ із Савур-Могили.

Під час виходу з оточення у вантажівку з Гордійчуком влучив ворожий снаряд. Із палаючої автівки вибрався сам, великий осколок влучив у потилицю офіцера. Полковник намагався керувати боєм, однак від втрати крові знепритомнів.

Російські десантники взяли в полон бійців, що були з Гордійчуком. Його ж залишили помирати. Мовляв, не виживе.

Через два дні Гордійчука доставили в дніпропетровську лікарню ім. Мечникова, потім у Київський військовий шпиталь. З 1 вересня полковник перебував у реанімації нейрохірургічного відділення, переніс кілька операцій. Він не міг рухатись, був частково паралізований, мав зараження крові. Лікарям довелося ввести його у штучну кому. Два місяці Ігор боровся за життя й переміг.

24 серпня 2016 року. Парад на Хрещатику. Присвоєння звання "генерал-майор"

21 жовтня 2014 року отримав звання Героя України. Має ордени Богдана Хмельницького ІІ й ІІІ ступенів. 26 квітня 2016-го він очолив Київський військовий ліцей ім. Івана Богуна.

До війни Ігор Гордійчук працював першим заступником начальника Академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного. 2010-го служив у складі міжнародного контингенту в Афганістані. Очолював 8 полк спецназу. До того пройшов шлях від командира взводу до заступника командира танкового полку.

Освіту здобув в Інституті сухопутних військ Національної академії оборони України. Також у Коледжі сухопутних військ Збройних сил США.

Джерело: Gazeta.ua

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...