Лех Валенса підтримав своїм авторитетом: Відомі поляки висувають кандидатуру Олега Сенцова на Нобелівську премію миру

"Я глибоко переконаний, що Сенцов втілює всі ідеали, які мотивували мене під час моєї мирної боротьби за майбутнє світу", - заявив колишній президент Польщі.

Лех Валенса виступив на захист Олега Сенцова. Фото: comments.ua.

Міністр культури України повідомив, що у Польщі пропонують висунути кандидатуру українця, політв'язня Кремля Олега Сенцова у кандидати на Нобелівську премію миру. Про це він повідомив у Facebook, передають Патріоти України.

За його словами, лауреат Нобелівської премії миру, екс-президент Польщі Лех Валенса відгукнувся на заклик Польської кіноакадемії виступити з заявою на захист Сенцова та номінувати його на Нобелівську премію миру.

"Це надзвичайна новина, яка має стати відомою в усьому світі і, впевнений, допоможе врятувати життя українському митцю!", - заявив Нищук. Він подякував польським друзям за таке рішення і додав, що дружба між українським і польським народами - не слова, а багаторічна історія.

"Олег, як ніхто інший, достойний такої відзнаки", - написав міністр. У свою чергу на сайті Польської кіноакадемії опубліковали відповідний лист Валенси.

"Сенцов підтримав Євромайдан на захист України, як частини демократичної Європи. Він мирно протестував проти анексії свого рідного Криму, а потім був заарештований російськими спецслужбами. Його засудили до 20 років ув'язнення за підсумками несправедливого судового розгляду, незважаючи на те, що головний свідок звинувачення відкликав свідчення як дані під примусом", - зазначив Валенса.

Він також підкреслив, що понад 100 днів тому Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити політв'язнів. "Я глибоко переконаний, що Сенцов втілює всі ідеали, які мотивували мене під час моєї мирної боротьби за майбутнє світу. Віра в демократію, в мирні методи, відмова від ненависті, робота на зміцнення солідарності між народами і кінцева жертва на благо інших - все це дуже похвальні якості, гідні найвищого визнання вільного світу", - сказав нобелівський лауреат.

Він повідомив, що саме з цих причин він звертається до всіх людей доброї волі, щоб допомогти звільнити Олега Сенцова, і пропонує номінувати його на Нобелівську премію миру.

Як повідомлялося, український режисер Олег Сенцов, затриманий ще в травні 2014 року, 14 травня 2018 року оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців. У серпні 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у підготовці теракту. Сенцова утримують у російській колонії "Білий ведмідь" за полярним колом в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ.

Рік полярних сяйв: Астронавт NASA показав приголомшливі кадри з орбітальної станції, що зафіксували дивовижне природне явище (відео)

субота, 27 липень 2024, 15:15

У NASA показали нові кадри з борту Міжнародної космічної станції: на камеру потрапили полярні сяйва, зірки та швидкий метеор. Відео записав астронавт, командир місії SpaceX Crew-8 Метью Домінік, передають Патріоти України з посиланням на Space.com. . ...

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...