Мельдонієвий скандал, або Як мілдронат став другом спортсменів

Мельдоній продають в аптеках під торговим найменуванням мілдронат. Широко відомою його назва стала після допінгових скандалів на змаганнях.
Ілюстрація: ЗМІ

Через те, що один з допінг-тестів російського керлінгіста Олександра Крушельницького дав позитивний результат на мельдоній, про препарат дізнався весь світ, повідомляють Патріоти України.

Хто і навіщо винайшов мельдоній

У 1979 році він був винайдений Інститутом органічного синтезу при Академії наук Латвійської РСР, а дозволили його до прийому лише в1984 році. До цього, як вказують різні медичні джерела, він вживався в сільському господарстві для прискорення росту худоби і птиці.

Винахідник мельдонію професор Іварс Калвіньш з колегами з'ясували, що мельдоній є найкращим засобом для підтримки серцевого м'яза у тих, хто перебуває в передінфарктному стані або вже переніс інфаркт.

Препарат покращує енергопостачання клітин серця, тим самим значно підвищуючи витривалість серцевого м'яза, яка у тих, хто переніс інфаркт, дуже слабка. Водночас з'ясувалося, що препарат блокує виділення шкідливих ферментів в організмі, поліпшує протікання різних корисних для організму процесів, наприклад, периферичний кровообіг у людей з хронічною серцевою недостатністю.

Як мельдоній став другом спортсменів

Помітивши, що мельдоній підвищує витривалість і кмітливість, подальші його випробування проводилися вже на спортсменах і військових. У спорті мілдронат прижився відразу. Лікарі призначали його спортсменам для підтримки серцевого м'яза при великих перевантаженнях. Препарат стали вживати практично безконтрольно і постійно.

Чим небезпечний мельдоній

Завдяки постійній згадці препарату в ЗМІ, він став дуже популярним серед багатьох людей. Але, мало хто замислюється над тим, якої шкоди можуть завдати ці ліки.

Доктор медичних наук, професор Сергій Терещенко вважає, що здоровій людині, не спортсмену, штучно втручатися в нормальну роботу серця, порушувати встановлений природою ритм, категорично протипоказано. Постійні перевантаження здатні послабити будь-який орган, включаючи серцевий м'яз.

Доктор медичних наук, професор Олексій Горбунов зі студентами науково довели негативний вплив мельдонію на організм здорової людини. Справа в тому, що мілдронат скорочує синтез карнітину і порушує тим самим правильний енергетичний обмін організму.

Французький професор Жан-Птер де Монденар, спираючись на протоколи Інституту біохімії в Кельні, провів власне дослідження дії мельдонію на людський організм. Він прийшов до висновку, що вживання мілдроната призводить до величезного посилення циркуляції кисню в крові, що для хворої людини - полегшення, а для здорової - шкода. Мілдронат викликає звикання. Прийом препарату призводить до сонливості, апатії, занепаду сил.

У липні Україну накриють зливи та град: Синоптикиня дала довгостроковий прогноз і попередила про "сюрпризи"

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:47

Наприкінці квітня в Україні буде похолодання, можуть навіть вдарити заморозки вночі, а на початку червня пройдуть сильні дощі зі шквалами. Однак, за прогнозами погоди від наших фахівців, літо в Україні буде на 1-2 градуси теплішим за норму, і вже в дру...

От де дешевше жити! Держстат опублікував рейтинг українських регіонів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:22

Індекси споживчих цін на різні товари, включно з продуктами харчування, за перші три місяці2024 року продемонстрували підвищення в усіх регіонах, за винятком Сумської області, порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Найбільш значний приріст...