Метеорит, комета чи атомна бомба, або Що вибухнуло біля річки Тунгуска в 20-му сторіччі (відео)

космосЦе сталося о 7 ранку. 30 червня 1908-го. У той час коли жителі місцевих селищ біля річки Підкаменна Тунгуска лише починали поратися по господарству. Спочатку буде чутно сичання та свист, а за ними в небі з’явиться велика вогняна куля, повідомляють Патріоти України.

Один за одним прозвучать декілька надпотужних вибухів. Від яких за сотні кілометрів повибиває шибки, збиватиме з ніг людей та худобу.

Вибухова хвиля двічі обійде земну кулю. Її фіксуватимуть по всьому світу, а майже через століття розрахують: вона дорівнює найпотужнішій водневій бомбі, яка колись вибухала на землі.

В цей час всією Європою фіксуватимуть дивні аномалії. Північне сяйво, що світитиме там, де його ніколи не було до і після цього. А в день вибуху від Сибіру до західної Європи ніч практично не настане.

Перша експедиція потрапить в Тунгуску аж майже за 20 років після вибуху. Тоді перші кінокамери зафіксують шалені руйнування яких до того не бачив ніхто.

Повалений ліс на площі 2 тис. квадратних км у радіусі 200 км від вибуху. Дерева, що встояли, зовсім без гілок. Єдиною версією подій, яку тоді висунули радянські вчені, буде падіння метеориту. Майже містичні події супроводжували це місце й 10-ки років після катастрофи.

За 100 років вчені, уфологи, письменники висунули більше 100 гіпотез. Одна з найфантастичніших народилася після вибуху у Хіросімі. Там теж руйнування зазнала лише навколишня зона, а в епіцентрі залишились вцілілі будівлі.

Але звідки на початку минулого століття атомна бомба. Письменник фантаст Олександр Казанцев описав це в одній зі оповідей. Начебто, це був вибух інопланетного корабля з атомним двигуном.

Уфолог Ігор Коломієць теж був в районі Тунгузького вибуху. І навіть збирав свідчення місцевих. Але версію про атомний вибух вчені відкинули майже одразу. Бо слідів радіації знайти не вдалося. Але досі ведуться дебати, чи це не були часом дослідження відомого вченого, що проводив експерименти в той самий час.

Микола Тесла стверджував, що може бездротово перекинути з одного місця в інше велику кількість електричного струму. Але його співвітчизники подейкували, що це міг бути просто піар, аби знайти спонсорів для подальших досліджень.

Озеро Чебаркуль, за мить, як і в Тунгузці людей накрила вибухова хвиля, нею в будівлях повибивало шибки. Небесне тіло вибухнуло ймовірно на висоті 15 км. Постраждали понад 1,5 тис. людей.

Але різниця між явищами в тому, що метеорит під Челябінськом залишив сотні уламків. Ось мешканці збирають їх в замерзлому озері. А Тунгуський – жодного.

Метеорити та комети здавна вважають передвісниками біди. Із цим не можуть посперечатися навіть найзавзятіші скептики. Крим, Донбас, нове протистояння США і Росії, війна у Сирії.

Мало хто знає, але в один день із Тунгузьким метеоритом, впав ще один – в Україні. Його назвали за місцем падіння – Кагарлик. Це Київська область. Розмір значно менший, руйнувань жодних.

Але за 10 років потому в Україну прийшла біда – Жовтневий переворот, громадянська війна, шматування держави, голодомор. Найнещасливішою називають комету Галею. Після її прильоту на Землі відбувалися жахливі події – війни, чума, а у 1986 році – вибух на Чорнобильській АЕС.

Шансів отримати відповідь, що ж 110 років тому сталося у Тунгузькій тайзі все менше. До того ж нинішня російська влада розставляє пріоритети не на користь науки.

От де дешевше жити! Держстат опублікував рейтинг українських регіонів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:22

Індекси споживчих цін на різні товари, включно з продуктами харчування, за перші три місяці2024 року продемонстрували підвищення в усіх регіонах, за винятком Сумської області, порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Найбільш значний приріст...

На Закарпатті 19-річний хлопець зґвалтував дитину, справою зайнялася поліція

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:15

На Закарпатті правоохоронці затримали 19-річного мешканця Мукачівського району, який зґвалтував 13-річну дівчину. Про це повідомили у поліції Закарпатської області, передають Патріоти України. Про постраждалу дівчину їм повідомили у медзакладі, куди в...