М'ясо, яйця, ліки: Чому в українців постійне передозування шкідливими антибіотиками та як цього уникнути (відео)

Близько 40% наших громадян переконані, що антибіотики лікують грип або застуду, а це небезпечна омана.

Антибіотики. Фото: соцмережіУкраїнці вживають занадто багато антибіотиків у медпрепаратах і використовують у сільському господарстві. Це призвело до того, що вилікувати звичайні інфекції стає дедалі складніше, йдеться в сюжеті ТСН, повідомляють Патріоти України.

Непоодинокими стають випадки, коли куплений в аптеці без рецепта медикамент не тільки не покращує стан хворого, а навпаки – провокує низку нових і складніших хвороб. Серед яких – порушення роботи шлунко-кишкового тракту та проблеми із серцем. Разом із тим майже в усіх країнаї Європи антибіотик можна купити лише за рецептом.

Близько 40% українців переконані, що антибіотики лікують грип або застуду, а це небезпечна омана. Антибіотики взагалі не діють на віруси – лише на бактеріальні складові, запевняють фахівці. Застосування ж ліків із профілактичною метою не досягає цілі, однак призводить до ускладнень, бо бактерії мутують і стають нечутливими до антибіотиків. Такі "супербактерії" можуть загрожувати людству вимиранням, оскільки протидії їм не винайдено. У Європі від нечутливих до антибіотиків бактерій щороку помирає 25 тисяч людей.

Тому в більшості країн обмежили застосування відповідних препаратів у сільському господарстві, але не в Україні. Фахівці кажуть, що агрономи використовують у тисячі разів більше антибіотиків, ніж медики і фармацевти. Ними забезпечується швидке зростання худоби та птиці. Тому препарати можуть зустрічатися у свинині, яловичині, курятині та яйцях. У молоко антибіотики додають для подовження строку придатності. Антибактеріологічними препаратами годують рибу і морепродукти, вирощені в розплідниках.

Уже зараз в українських стаціонарах помічають, що бактеріальні пневмонії, які раніше лікували звичайними антибіотиками, не реагують на сучасні антибактеріальні препарати. У дитячих інфекційних відділеннях дедалі складніше побороти гнійні отити та сепсис. "Нам надзвичайно складно стає лікувати інфекції, вони стають нечутливими до антибіотиків, і нам доводиться використовувати альтернативні антибіотики. У нас звужуються можливості лікування", - зізнаються лікарі.

"Я був не згоден із політикою своєї країни": Росіянин розповів, чому воює у складі 3-ї штурмової бригади

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:26

Боєць на позивний "Барсік" 2014 року приїхав з Росії та долучився до "Азову", щоб захищати Україну. 2022 року він знову пішов на фронт та воює у складі 3 штурмової бригади. Про це він сказав в інтерв'ю ТСН.ua, передають Патріоти України. "Український ...

Ви будете здивовані! Шкільні хулігани в дорослому віці мають вищу зарплату і більш задоволені життям - результати дослідження

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:52

Дорослі, які у шкільні роки були хуліганами, мають вищу зарплату та більш задоволені своїм життям, ніж ті, хто мав зразкову поведінку. Таких висновків дійшли фахівці Інституту соціальних та економічних дослідників Великої Британії, передають Патріоти У...