Міфи потрібно розвінчати: Супрун розповіла, чи безпечні електронні сигарети

Вона радить утриматися від електронних сигарет, як і від звичайних.

Ілюстрація: hronika.info

Досі немає переконливих доказів, що переходити на електронні сигарети безпечно, заявила в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун у Facebook, повідомляють Патріоти України.

"Існують дослідження, які вказують, що люди, які намагаються відмовитися від куріння за допомогою електронних сигарет, мають менші шанси на успіх, у порівнянні з тими, хто ці пристрої не використовує. До того ж, такий спосіб сприяє виникненню нового, так званого дуального (подвійного) стилю куріння, тобто споживання електронних та звичайних сигарет одночасно", - пише Супрун.

Вона додала, що існує небезпечна тенденція - популярність куріння електронних сигарет зростає серед підлітків. Згідно з дослідженням Всесвітньої організації охорони здоров’я, яке провели у 2017 році, 18,4% школярів віком 13-15 років споживають електронні сигарети.

"Використання електронних сигарет некурцями, особливо дітьми та підлітками, може призвести до виникнення нікотинової залежності та підвищує ризик почати курити звичайні сигарети. Небезпечним є і пасивне куріння е-сигарет, особливо для вагітних жінок та дітей", - заявила Супрун.

Вона зазначила, що дослідження не дають однозначної відповіді на питання щодо впливу сигарет. "Центр з контролю та профілактики захворювань в США (CDC) вказує, що в цілому електронні сигарети є менш шкідливими за тютюн. Хоча в складі рідини більшість електронних виробів також містять нікотин, що викликає залежність. Інші науковці кажуть, що дим електронної сигарети може бути канцерогеном і підвищує ризики хвороб серця, раку легень, може викликати запалення легень та підвищує ризики розвитку хронічного обструктивного захворювання легень", - додає в.о. міністра.

Тато чи мама? Вчені пояснили, від кого діти успадковують розумові здібності

четвер, 28 березень 2024, 18:30

Інтелект, як і інші здібності дитини визначається спадковими факторами та неспадковими факторами. Як стверджують вчені інтелект - це лише на 40–60% спадковість, решта залежить від впливу середовища. Науковців давно цікавило питання, хто в цих відсотках...

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...