Мінкульт знайшов "соломонове рішення", як вибратись з халепи, котру сам і організував: Ні ПЦУ, ні УГКЦ не здійснюватимуть богослужіння в Софії Київській у найближчому майбутньому

Раптові реставраційні роботи мають дати слушний привід відмовити всім, і закинути тему принаймні до восени. Може й парламентські вибори вдасться таким чином пересидіти в тиші забуття...

Софійський собор, розмальована листівка межі 19-20 ст.

Софійський собор найближчим часом буде недоступним для богослужінь жодної з церков, оскільки в ньому починаються реставраційні роботи, повідомляють Патріоти України з посиланням на прес-службу Міністерства культури. Зазначають, що реставраційні роботи, відповідно до технологічних вимог, проводитимуться теплої пори року і почнуть із 18 березня.

"У зв'язку з цим ми змушені констатувати, що богослужіння 7 квітня 2019 в соборі Святої Софії в Києві не відбудеться", - йдеться в повідомленні.

"У 2019-му на першому ярусі в центральній частині Софійського собору передбачено встановлення риштовання для інспектування мозаїк, фресок і олійного живопису для подальшої їх реставрації. Також заплановано проведення модернізації системи мікроклімату Собору і реконструкцію інженерних систем електроосвітлення, пожежної та охоронної сигналізації, установку системи відеоспостереження. У план робіт на поточний рік внесено роботи з археологічного дослідження раніше виявлених історичних фрагментів внутрішнього оздоблення собору з облаштуванням зондажу. Роботи будуть проводити в теплу пору року згідно з відповідними технологічними рекомендаціями", - повідомили в Мінкультури.

Встановлення системи контролю мікроклімату Софійського собору заплановано за рахунок грантових коштів ЮНЕСКО. Розроблено і заплановано до реалізації проект облаштування гідроізоляції цоколю, водовідведення та реставрації мощення навколо собору.

"Сьогодні експлуатація пам'ятки здійснюється в складних інженерно-геологічних і екологічних умовах, в умовах вібраційно-шумового навантаження, неконтрольованої сучасної забудови і безпечної експлуатації сильно зношених інженерних мереж у місті-мегаполісі", - підкреслили в Мінкультури.

Нагадаємо, раніше Українська греко-католицька церква попросила уряд дозволити богослужіння в Софійському соборі тричі на рік: на Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня щорічно), Зішестя Святого Духа (16 червня 2019 року) і Різдво Пресвятої Богородиці (21 вересня щорічно). Мінкульт погодив принаймні перші богослужіння. Миттєво розгорнувся гучний міжконфесійний скандал, після чого перелякані чиновники Кириленка позадкували, поставивши себе і проукраїнських церковників у незручний стан.

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...

У Держпраці заявили, що під час воєнного стану українців не можна звільняти за прогули: Що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:22

Державна служба з питань праці заявила про те, що прогули тих співробітників, які переїхали в інший регіон або виїхали за кордон під час воєнного стану, не можуть бути причиною звільнення. Замість звільнення їх можна відправити в неоплачувану відпустку...