"Мне рассказывали совсем не то, что они говорили перед камерой": Екс-співробітник росТБ розкрив правду про "фабрику брехні" в РФ

Колишній телеоператор каналу "Росія 24" Леонід Кривенков розкрив подробиці роботи пропаганди в РФ, повідомляють Патріоти України.

Так, він більше 10 років пропрацював у Всеросійській державній телевізійній і радіомовній компанії (ВДТРК), при чому влаштувався туди не за фахом за хабар у розмірі місячної зарплати.

"У невимушеній атмосфері ми іноді після ефірів по чарочці коньяку випивали, розмовляли. Мені розповідали зовсім не те, що вони говорили перед камерою. Це мені дало можливість зрозуміти, як все влаштовано в Росії", - зазначив колишній оператор.

Він зізнався, що в перші роки його шокував цинізм, із яким ставилися до своєї роботи співробітники, оскільки всі прекрасно розуміли, що займаються дезінформацією.

"Технічним каналом постійно відбувалися обговорення на предмет того, як краще піднести ту або іншу новину, часто пропонувалися найнеймовірніші взаємовиключні версії. Улюбленим жартом режисерів і телеведучих були слова "тепер твоя черга брехати". Саме так зверталися до кореспондентів перед тим, як видати їх в ефір", - розповів росіянин.

За його словами, деякі його колеги вдавали з себе патріотів на публіці або ж дійсно були такими. "Але більшість - нормальні люди, просто волею обставин потрапили в цю орбіту, змушені якось крутитися і заробляти собі на життя", - сказав він.

"Якщо влада зміниться, вони на наступний день будуть говорити зовсім інше. Багато людей залежні, змушені говорити те, що їм наказано. Адже оклади в ВГТРК просто смішні. Якщо людина з якихось причин починає вести себе неправильно, їй просто починають платити той оклад, який написаний у договорі, і все. Вона або сама піде, або вибачення попросить", - додав чоловік.

Кривенко уточнив, що серед співробітників ЗМІ колосальне майнове розшарування. Він також розповів, що кілька років працював разом із телеведучими Іваном Кудрявцевим та Ганною Шнайдер, які в ефірі повідомили про неправильні результати голосування на виборах. На телеканалі подали "підправлені" відсотки розподілу голосів між партіями із загальною сумою у 146%.

"Не було ніякого працівника, який здобув за це "тепле місце за океаном". Все було набагато простіше: з Кремля в "Росію-24" прийшла рознарядка - які відсотки за "Єдину Росію" показувати в новинах. Шеф-редактор запитала: "А як же бути з іншими партіями?", на що отримала відповідь: "А іншим партіям показуйте той відсоток, який вони реально набрали".

Вона не стала сперечатися, адже Кремлю видніше, і зробила все так, як їй наказали. Ось так і вийшли 146%" - пояснив колишній співробітник ВГТРК. Він підкреслив, що шеф-редакторам постійно дзвонили люди з Кремля, які коректували зміст новин. Матеріали, які вже вийшли в ефір, але не влаштовували керівництво, "підтирати" потім.

"Мені запам'яталося, як я записував дебати між Жириновським і Зюгановим. Вони спочатку дружньо дуже розмовляли, потім, коли включили камери, почали один на одного лаятися, мало не до бійки дійшло. Варто було тільки вимкнути камеру, оголосити рекламну паузу, то відразу ж вони почали про онуків розмовляти мирно, перетворилися зовсім в інших людей", — розповів росіянин.

Він також стверджує, що один із його колег одного разу отримав "догану" за те, що пересунув елемент оформлення студії. Тоді йому пояснили, що декорації розробляються провідними психологами для того, щоб впливати на телеглядачів на рівні підсвідомості.

"Навіть незалежно від того, що людина говорить, якщо просто сидіти й дивитися телевізор із вимкненим звуком, все одно це вже якось на людину впливає", — зазначив Кривенко.

Також він повідомив, що за лояльністю співробітників стежить керівництво: "Мене викликав до себе помічник головного оператора, просив видалити матеріали з Facebook, з моєї сторінки. Я там про відносини з Україною висловив свою думку. Вона не була в руслі офіційної точки зору. Я змушений був видалити".

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...