"Ми боротимемося за нього і обов'язково повернемо": В Україні пройшли акції до дня народження Олега Сенцова

Олег Сенцов разом з Олександром Кольченком був затриманий представниками російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові.

Олег Сенцов. Фото:Радио Свобода

Голова Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін відкрив акцію до дня народження українського політв'язня, кримчанина Олега Сенцова біля будівлі відомства. Про це пише Крим.Реалії, передають Патріоти України.

Під час своєї промови Павло Клімкін сказав, що МЗС України "буде боротися за Сенцова і обов'язково повернемо". Про це повідомляється в твіттері відомства.

Міністерство закордонних справ України запросило всіх прийти до будівлі відомства і зробити власне фото з інсталяцією, встановленою на честь Олега Сенцова.

«Опублікувавши фото в соціальних мережах, використовуючи хештег #FreeSentsov, ми всі разом ще раз нагадаємо, що боремося за його звільнення», ‒ йдеться в повідомленні.

В українському міністерстві уточнюють, що інсталяція FREEDOM являє собою режисерське крісло, створене українською студією llil Design і присвячене незаконно ув'язненому в Росії українському режисерові. Інсталяція постійно розташована на шостому поверсі МЗС, її можуть бачити всі іноземні делегації, які відвідують міністерство.

Президент України Петро Порошенко в четвер, 13 липня, привітав українського політв'язні, кримчанина Олега Сенцова з його днем народження і передав в подарунок книгу «Спогади» Андрія Сахарова.

«Дорогий Олеже, Україна разом з усім світом продовжить боротися за Вашу свободу», ‒ написав Порошенко в своєму твіттері.

Народний депутат України Ірина Геращенко у день народження Олега Сенцова закликала Європейський союз допомогти у звільненні українських політичних в'язнів.

«Свободу Сенцову, свободу всім українцям» ‒ Ірина Геращенко в День народження Олега Сенцова закликала ЄС допомогти у звільненні заручників», ‒ йдеться в офіційному Твіттері українського парламенту.

Акції до дня народження кримського кінорежисера відбудуться в різних містах України. З 19:00 до 22:00 в київському «Кримському домі» відбудеться показ документального фільму Аскольда Курова «Процес» про режисера Олега Сенцова з обговоренням картини після перегляду.

Окрім того, з 20:00 до 22:00 в громадському парку Самосад на Подолі активісти планують читати п'єси Олега Сенцова і писати йому листи.

В Одесі 13 липня анонсують показ фільму «Процес: російська держава проти Олега Сенцова» і акцію «Напиши побажання» на честь дня народження режисера. Як повідомляється на сторінках заходів у фейсбуці, фільм можна подивитися в «Зеленому театрі», а акція відбуватиметься в Стамбульському парку.

Як відомо, Олег Сенцов разом з Олександром Кольченком був затриманий представниками російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва своєї провини не визнали.

"Не терпіла зухвальства і зайвого пафосу": На фронті загинула військовослужбовиця та журналістка Алла Пушкарчук

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:22

Дівчина пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці. . За словами Крапивенка, коли Пушкарчук взяли в команду "Тижня", вона зросла від новинаря до повноцінної культурно...

В боях з російськими окупантами загинув головний сержант бригади "Хартія", орденоносець Олександр Ющенко

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:14

Під час виконання бойового завдання в районі населеного пункту Долинське Дніпропетровської області загинув головний сержант 13-ї бригади Національної гвардії України "Хартія" Олександр Ющенко, повідомляє пресслужба бригади. Пряма мова мера: "Штаб-сержа...