"Ми вам не таксі": У Вінницькій області "швидка" відмовилася везти до лікарні школярку з вірусним енцефалітом

Лікар припинила допомогу та поїхала. Лише телефон залишила. Який сенс від такої допомоги? - обурюються рідні дівчини.

Ілюстрація: mn24.com.ua

Батьки та рідні й близькі 17-річної школярки Катерини Бродецької з міста Бара у Вінницькій області звинувачують лікарів у халатності, передають Патріоти України з посиланням на 33kanal.com.

До другої школи-гімназії у місті вже прийшла біда — померла 13-річна Каріна. І ось ледь не сталась інша трагедія. Того самого дня, коли ховали Каріну!

– Катя відчула себе зле під час уроків — близько 11-ї години. Сильний головний біль, від якого вона ледь не знепритомніла. Подружки викликали їй «швидку медичну допомогу». Медики подивились її та запропонували... відвезти додому. Вдома дівчинці стало ще гірше. Скаржилась, що замерзла. Ми ставили їй грілки, але вона не відчувала тепла. Тіпала головою — догори-донизу. Рука та нога теж тіпались, — розповіли мама дівчини Ольга Миколаївна та бабуся Наталя Корженюк. — Ми знову звертались на «швидку допомогу»: допоможіть дівчинці, її ж негайно треба до лікарні! Але відповідь була така: «Викликайте сімейного лікаря!»

Вони грубо та роздратовано відповіли нам: «Ми вам тут що — таксі чи перевізники?» Приїхала до Каті сімейний лікар, констатувала, що «серце здорове». І все... Ситуація критична, а Каті ніхто не міг допомогти. Щоправда, лікар таки запропонувала нам поїхати до лікарні з ними. Ми кажемо: «Тут потрібна карета «швидкої». Не дай Боже, дитині погіршає в дорозі!» Лікар припинила допомогу та поїхала. Лише телефон залишила. Який сенс від такої допомоги?

Увечері Катя потрапила до реанімації «районки», їй стало набагато гірше... Нас прийняв невропатолог. Поставився до нас по-людськи та професійно. Мова йшла навіть про злоякісну пухлину. Тож після дуже важкої ночі, зранку у четвер, Катю госпіталізували вже до обласної дитячої лікарні...

Більше десяти днів дівчина провела у Вінницькій обласній дитячій лікарні. Мама Катерини сама виховує ще й молодшу доньку – інваліда дитинства. Скільки коштуватиме лікування старшої дочки, родина боїться уявити...

Як повідомив лікар-нейрохірург Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні Сергій Волощук, у дівчини дійсно спершу підозрювали злоякісну пухлину...

– На щастя, за результатами досліджень вона не підтвердилась. Але у пацієнтки діагностували вірусний енцефаліт — запалення мозку. Після інтенсивного лікування дитині полегшало, її лікували у неврологічному відділенні. Але за місяць їй знову треба обов'язково бути у нас на контрольних обстеженнях фахівців.

– Ми вдячні вінницьким лікарям, особливо Сергію Волощуку, за людяність та чуйність. А у лікарів нашого районного центру медико-санітарної допомоги та станції «швидкої» хочемо запитати: хто вчив вас «відфутболювати» пацієнтів, грубити людям і «жартувати» про «перевізників», коли дитина була на межі смерті? Ми питаємо у чиновників з «облздраву»: хто винен, що дитину довели до такого стану? — кажуть рідні дівчинки. — Реформа, халатність чи «швидка допомога» мала так вчинити?

До речі, коли Катрусі було 11 місяців, її теж ледь не вбили лікарі. «Переплутали» подвійний заворот кишок із... отруєнням. За цей випадок ніхто не був покараний!

Районні лікарі заперечують провину.

– На цей виклик виїжджала сімейний лікар із медсестрою. Вони надали дівчині необхідну допомогу, пропонували відвезти її до лікарні. Втім, рідні й близькі неповнолітньої відмовились від госпіталізації, — пояснила заступник головного лікаря Барського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Людмила Ковалюк. — Але лікар консультувала їх і таки наполягла на госпіталізації.

– Перший виклик до дитини надійшов о 10.42 зі школи. Наші фахівці діагностували попередньо вегето-судинну дистонію. Дитину рекомендували оглянути неврологу та сімейному лікарю. Її із бабусею направили додому. Наступний виклик був на початку першої години. Скарга на головний біль. Але це не дає підстави на терміновий виклик «швидкої медичної допомоги». Наш диспетчер, згідно з постановою, переадресував виклик до сімейного лікаря. Вже о 12.35 медик сімейної медицини була у пацієнтки, — повідомила головний лікар Жмеринської станції швидкої медичної допомоги, яка обслуговує місто Бар та район, Тетяна Кузьміна. — Ні про яке зневажливе ставлення до пацієнтів чи грубощі мова не йде.

Тим часом батьки Катерини Бродецької вже звернулись зі скаргою до прокуратури. Редакція й надалі триматиме на контролі цей інцидент.

Що буде, якщо ТЦК не встигнуть за 60 днів обробити заявку на оновлення даних - роз'яснення юриста

понеділок, 29 квітень 2024, 2:35

Відповідно до нового закону про мобілізацію в Україні, чоловікам призовного віку буде потрібно протягом 60 днів уточнити свої облікові дані у Центрах комплектування. Електронне оновлення даних ще не працює. За нинішніх умов ТЦК доведеться ставити на об...

Польща готує нові правила для українців із простроченими документами: Що треба знати

неділя, 28 квітень 2024, 21:25

Усі рішення про тимчасовий захист для громадян України, які перебувають у Польщі, включено до окремого закону, передають Патріоти України. За кілька днів польська влада представлять оновлений варіант цього документа, в якому буде враховано рішення уряд...