На грані: Екологи попередили про "катастрофу" в Чорному морі

Чорне море дуже забруднене і ризикує перетворитися на сміттєзвалище.

Ілюстрація: qha.com.ua

Екологи назвали Чорне море однією з найзабрудненіших частин планети. За їх словами, пора вживати заходів, адже в іншому випадку морська ділянка перетвориться на сміттєзвалище, повідомляють Патріоти України.

Так, з’явилися результати першого за часи незалежності України екологічного дослідження Чорного моря. Його проводили експерти проекту "Удосконалення екологічного моніторингу ЕМБЛАС". Як відомо, на дослідження ЄС виділив 3 млн євро.

Завдяки проекту стало відомо, що з понад 2,1 тис. відомих забруднювачів у пробах з Чорного моря було виявлено 145. Результати прокоментував Ярослав Слободник, керівник проекту. "Ми проаналізували українське узбережжя, і це страшно. Там хімічне забруднення " ртуть", - заявив він.

Окрім ртуті у море потрапляють діоксини, пестициди, фармацевтичні препарати та інші сполуки. За попередніми даними, найчастіше небезпечні хімічні сполуки потрапляють у воду від морського транспорту. Крім того, води Чорного моря забруднені пластиком.

"На узбережжі був виявлений мертвий дельфін. Підозрюю, що він помер, проковтнувши поліетиленовий пакет. У воді такий предмет легко може зійти за рибу. В результаті вона гине, або ж вбирає в себе небезпечні токсини, які потім потрапляють й в організм людини, якщо вона скуштує таку рибу", - додав у свою чергу заввідділом якості водного середовища Одеської філії Інституту біології південних морів НАН України Сергій Дятлов.

У зв’язку з ситуацією, що склалась, експерти рекомендують використовувати менше пластика, а натомість використовувати паперові пакети. Ще одна пропозиція - організувати роботу сміттєзвалищ. Також українцям запропонували відмовитись від миючих засобів з фосфатами.

"І якщо зараз залишити все як є і не вживати ніяких дій з порятунку моря, через 15-20 років вже на місці самого Чорного моря буквально виросте ще одне сміттєзвалище", - зауважив Дятлов.

У кращих "скрепних традиціях": Уродженець Чечні програв жорстким нокаутом, але його команда побила переможця (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:42

У Відні, Австрія, відбувся вечір боксу, який завершився грандіозним скандалом, повідомляють Патріоти України. У рингу зійшлися уродженець Росії Мансур Ельсаєв (18−1, 16 КО), який виступає під прапором Австрії, і кубинець Карлос Альберто Ламела (8−3, 5 ...

На гомілках була важка плита: У Німеччині знайшли могилу "зомбі" бронзового століття (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:28

Археологи, які ведуть розкопки у Східній Німеччині, виявили могилу віком 4200 років недалеко від Оппіна в Саксонії-Ангальт. У ній був скелет людини, яку вважали зомбі. Ця могила проливає світло на забобони європейців бронзового століття, зазначають Пат...