На їх руках - кров українців: У Bellingcat показали російських військовиків, що обстрілювали Маріуполь (фото)

​Міжнародна спільнота з розслідувань Bellingcat оприлюднила дані дев'яти російських військовослужбовців, які влаштували обстріл Маріуполя у 2015 році

Ілюстрація: vchasnoua.com

Команді Bellingcat вдалося переконливо встановити, що артилерійський удар по місту Маріуполь 24 січня 2015 року був здійснений з підконтрольною Росії території і відбувався він під керівництвом і наглядом діючих російських військовослужбовців, повідомляють Патріоти України.

"Команда Bellingcat встановила особи дев'яти російських офіцерів, в тому числі генерала, двох полковників і трьох підполковників, які брали безпосередню участь у цій операції", - йдеться у повідомленні.

Крім того, повідомляється, що Bellingcat вдалося встановити, що за день до обстрілу Маріуполя з Росії в Україну були переправлені дві батареї ракетних систем залпового вогню (РСЗВ). Рано вранці 24 січня 2015 року це батареї були розгорнуті поряд з селом Безіменне з метою обстрілів міста Маріуполя та його околиць, а згодом були повернуті в Росію.

"В ході аналізу подій 23 і 24 січня 2015 року Bellingcat також вдалося виявити двох російських генералів, які брали участь у відборі і призначенні російських артилерійських фахівців на керівні пости на сході України", - зазначають у доповіді.

Зазначається, що це розслідування стало можливо завдяки доступу до аудіо- і відеоданих, поданим українською владою в Міжнародний суд ООН в рамках розгляду справи проти Росії.

"Bellingcat і партнери проаналізували велику кількість перехоплених телефонних переговорів між учасниками збройного конфлікту, які на момент обстрілу знаходилися в районі Безіменного. Команда Bellingcat провела ретельну перевірку подій, імен і місць розташування, а також метаданих дзвінків, за відкритими даними, в тому числі за супутниковими знімками, постам в соціальних мережах і зразкам голосів з публічних виступів деяких з встановлених осіб", - йдеться у повідомленні.

Генерал-майор Степан Ярощук.

Олександр Цаплюк, позивний "Горець".

Олександр Муратов.

Максим Власов, позивний "Югра".

Сергій Юрченко, позивний "Воронеж".

Олександр Грунчев, позивний "Терек".

Олег Кувшинов, полковник.

Генерал-майор Дмитро Клименко.

Сергій Лисай, полковник.

Олександр Євтоді, позивний "Пепел".

Граір Єгіазарян, позивний "Шрам".

Довідка: 24 січня 2015 року бойовики здійснили серію обстрілів житлових кварталів міста Маріуполь із лівобережжя Кальміуса. З артилерії були обстріляні блокпости Збройних сил України та житловий мікрорайон "Східний". За остаточною інформацією, у результаті обстрілу загинули 30 людей, поранено 128, серед загиблих і поранених є діти.

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...

Які хвороби крові та кровотворних органів звільняють від мобілізації в Україні - роз'яснення

четвер, 28 березень 2024, 16:56

В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних громадян призивають на службу в армію. Однак ціла низка захворювань є законною підставою для звільнення від мобілізації, передають Патрі...