На Львівщині дільничний встановив у селі більше ста камер відеоспостереження і звів кількість злочинів до нуля (фото)

Мешканці села задоволені, що на вулицях і у власних домівках стало набагато безпечніше і всіляко підтримують ініціативи свого дільничного.

Фото: inlviv.in.ua

На Львівщині дільничний офіцер поліції Роман Таратула за допомогою мешканців, голови сільради та депутатів місцевого самоврядування встановив у селі більше ста камер відеоспостереження і звів кількість квартирних крадіжок практично до нуля, повідомляють Патріоти України з посиланням на відділ комунікації поліції Львова. Наводимо повний текст матеріалу без змін:

"Він міг стати відомим журналістом, проводити резонансні розслідування і, можливо, навіть отримати за це Пулітцерівську премію, а став дільничним офіцером поліції - одним з кращих на Львівщині.

Знайомтесь - старший дільничний офіцер поліції Пустомитівського відділення поліції Львівщини Роман Таратула, випускник Львівського національного університету імені Івана Франка за спеціальністю журналістика.

Від 2007 року обслуговує Солонківську адміністративну зону, в яку входить чотири сільських ради, двадцять населених пунктів і проживає майже двадцять тисяч мешканців.

На час призначення Романа на цю посаду рівень злочинності на території обслуговування нічим не відрізнявся від інших подібних дільниць в області. І його посадові обов’язки теж. Проте наміри дільничний мав дещо ширші. А окрім намірів він мав найголовніше - план дій, який і почав втілювати у життя.

"Майже щодня реєстрував крадіжку з помешкання, бували й вуличні крадіжки, хуліганства і таке інше. Я почав пояснювати людям переваги співпраці з тоді Державною службою охорони. Багато власників будинків дослухались до наших порад і поставили помешкання під охорону - рівень злочинності почав зменшуватись", - розповідає Роман.

Далі - більше і мешканці, котрі почали почуватись значно безпечніше і впевненіше, пристали на пропозицію дільничного спільними зусиллями організувати таку систему безпеки, яка б захищала не кожне окреме домогосподарство, а усіх мешканців села.

"Розпочати ми вирішили з Солонки і в цьому мені дуже допомогли голова Солонківської сільської ради Віталій Ткачук, його заступник Андрій Жиравецький та депутати місцевої ради. Ідея була така - встановити у селі камери відеоспостереження, звести всю інформацію на один пульт і у такий спосіб відстежувати усе, що робиться у селі з можливістю запису та в подальшому перегляду з метою встановлення осіб зловмисників", - пояснює дільничний офіцер поліції.

На початках люди не спішили довіряти свої гроші на незнайомий проект, проте, організатори проводили збори села, пояснювали мешканцям переваги саме такого підходу до охорони публічного порядку і профілактики злочинності і, після того як депутати сільської ради виділили кошти, був проведений прозорий конкурс, закуплене обладнання (зокрема камери відеоспостереження), до фінансування проекту долучились місцеві підприємці, а потім і інші мешканці.

"Механізм прозорий і справедливий - ми розповідали людям яке саме обладнання може коректно працювати з вже закупленим, вони самі купували його, а ми вже встановлювали і підключали до нашої загальної мережі. І мешканці погодились, що це правильно", - розповів Роман Таратула.

Процес тривав чотири роки, зараз на вулицях Солонки встановлено більше ста камер відеоспостереження і результат перевищив очікування. Від того часу у Солонці не сталось жодної квартирної крадіжки, правоохоронці розкривають навіть розшукові дорожньо-транспортні пригоди, у тому числі й скоєні за межами населеного пункту - на міжнародній трасі "Київ-Чоп".

У планах мешканців села - встановити на вулицях ще двісті камер відеоспостереження, а сам Роман планує розповсюдити цей досвід на інші села, райони, і, можливо, навіть на всю Львівську область.

Пан Василь, депутат Солонківської сільської ради вважає, що такий приклад співпраці між органами місцевого самоврядування і поліцією (у особі дільничного інспектора поліції), необхідно розповсюджувати: "Я бажав би іншим сільським радам мати такого дільничного. У нас набагато стало менше крадіжок, менше хуліганства на вулицях - ця система спостереження дала свій ефект".

"Хороший чоловік, дійсно працює з людьми, люди його поважають. А про камери - як вони є, то і люди розуміють, що є контроль і стають дисциплінованіші", - висловила своє бачення пані Катерина.

Сам Роман теж має власну думку щодо ефективної співпраці поліції з громадою і вона, насправді, дуже проста: "Поліція не може відставати від злочинців у технічному забезпеченні - тоді будуть і розкриття, і довіра від людей. А для цього з людьми треба просто говорити, переконувати їх і виконувати свої обіцянки".



Крім повісток, військовозобов’язаним чоловікам в Україні надсилатимуть ще один документ: Що відомо

четвер, 25 квітень 2024, 10:59

За законом про мобілізацію, який набирає чинності 18 травня, всі чоловіки військовозобов'язаного віку мають протягом 60 днів з'явитися у ТЦК, щоб стати на військовий облік та оновити свої облікові дані, передають Патріоти України. Якщо вони цього не зр...

До України йде довгоочікуване потепління: Синоптики розповіли, коли температура підвищиться до +20°

четвер, 25 квітень 2024, 10:57

В Україні вже тривалий час утримується холодна та дощова погода. Втім, незабаром в регіонах очікується потепління. Про це повідомила синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. За її словами, наприкінці тижня до України повернеться не тіл...