Найбільше всіх турбувало, чи на місці мощі святих Києво-Печерської лаври: Мінкульт відзвітував про ревізію в Ближніх та Дальніх печер

Нижня Лавра перебуває у довгостроковому користуванні колишньої УПЦ МП. І найбільшу сакральну цінність, котра перебуває на території діючого монастиря є більше сотні нетлінних мощів святих отців лаврських 11-15 сторіч.

Киево-Печерський монастир. Вигляд з Верхньої лаври (держзаповідника)

У Києво-Печерській лаврі знайшли церковні коштовності і святині, яких не дорахувалися під час інвентаризації. Про це повідомила заступник міністра культури Тамара Мазур, зазначають Патріоти України.

За словами чиновниці, основна частина цінностей Києво-Печерської лаври, а також мощей збереглася. Крім того, заповіднику повернули дві цінні ікони.

«Передавалася гробниця з мощами. Наша комісія перевірила - мощі є», - цитує слова Мазур «Інтерфакс-Україна».

Заступник міністра також зазначила, що експерти не можуть стверджувати, кому саме належать мощі, оскільки неможливо провести експертизу ДНК.

«Станом на сьогодні два найцінніших об'єкта були передані в заповідник монастирем ... Я можу помилятися, але це дві ікони, два медальйона, які були повернуті», - розповіла Мазур.

У Мінкульті також повідомили, що основна частина з переданих державою експонатів і найбільш цінні знаходяться на місці.

При цьому в Мінкульті підкреслюють, що УПЦ МП під час оренди лаври побудувала на території заповідника багато об'єктів. Деякі з них з відхиленнями від отриманих дозволів.

Нагадаємо, в кінці листопада 2018 року по ініціативі Міністерства культури створили спеціальну комісію, яка перевіряла наявні в Києво-Печерській лаврі церковні коштовності і святині, які були передані лаврі 1988 року, коли монастир після закриття радянською владою відкрили знову.

З погляду зрозуміло, що він думає про тих нелюдів: Песик дивом вижив після удару по Дергачах під Харковом (фото)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:52

“Після сьогоднішнього російського “прильоту” по місту Дергачі дивом вижив пес Річард. Авіабомба влучила зовсім поруч. Тваринка не хотіла ні їсти, ні пити. З одного його погляду стане зрозуміло, що він думає про тих нелюдів”, – написав Василенко. В очах...

Одна - колишня дружина, друга - нібито законна: Працівницю РАГСу звинувачують у фіктивному шлюбі зі зниклим безвісти бійцем, але є цікавий нюанс

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:30

Три тижні тому ТСН розповідала про одну з судових справ - дві жінки стверджують, що мають право на виплати бійця, який зник безвісти на Донеччині. Одна - колишня дружина, друга - нібито законна. Початок цієї історії такий - військовослужбовець зникає б...