Найпівденніша точка України: Антарктична станція "Академік Вернадський" вперше зазнає модернізації

На цю справу з держбюджету спрямують 35 000 000 грн.

На станції "Академік Вернадський" швидкоплинне літо добігло кінця. Попереду суворі червень, липень, серпень

Вперше після придбання у Великобританії за символічні кошти наукової станції Україна взялася до її модернізації і капітального ремонту. Про це сказала міністр освіти Лілія Гриневич під час церемонії проводів чергової, 24-ї експедиції на українську станцію в Антарктиді "Академік Вернадський", зазначають Патріоти України.

"Всі бачать, як змінюється ситуація з цими дослідженнями, надзвичайно важливими для України і світу. Антарктида - це унікальна частина Землі, і вона відведена як царство для вчених. Дослідження саме в цій частині земної кулі є форпостом величезних змін, які можуть бути на нашій планеті. Кліматичні зміни, дослідження магнітних полів Землі, так званої космічної погоди, спостереження за озоновим шаром... у цих дослідження Україна є повноцінним гравцем. Наша станція "Вернадський" - це величезне вікно можливостей, і ми пишаємося, що входимо в цей елітний клуб країн.

Але це накладає на нас велику відповідальність. Розуміючи цю відповідальність, ми вперше з часів, коли отримали цю станцію, її модернізуємо. Уже зараз українська держава вклала майже 35 мільйонів гривень у модернізацію станції. Цього ще не досить, ще треба працювати. Але це означає, що станція може бути привабливою також для вчених з інших країн для проведення спільних досліджень", - зазначила Гриневич.

Керівник Національного наукового антарктичного центру Євген Дикий висловив побажання, щоб фінансування антарктичної програми залишалося не менше цього рівня.

На церемонії був продемонстрований короткий фільм про побут на станції "Вернадський", де вчені, які там перебувають, показали новітню метеорологічну станцію і біолабораторію, які були придбані в рамках модернізації.

Дуже злякався? Легіонер "Шахтаря" хоче залишити Україну після обстрілів Києва

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:58

Венесуельський нападник донецького "Шахтаря" Кевін Келсі хоче залишити український клуб, повідомляє Telegram-канал "Футбол з вертольота". За інформацією джерела, бажанням 19-річного футболіста залишити клуб є страх війни у країні, передають Патріоти Ук...

Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...