Народна майстриня: Енергетика вишиванки, яку мати зробила власноруч, захистить дитину

Чарівна краса української вишиванки - не тільки в витонченості плетіння або особливого підбору кольорів. Перш за все - це єдність символів тих явищ або значень, які в свідомості наших предків були найважливішими для людини: кохання, діти, родина, сонце.

Українська майстриня Анна Марчук з родиною. Фото: annamarchuk.com.uaПатріоти України пропонують увазі всім любителям традиційного українського одягу ознайомитись з порадами однієї з найвідоміших рукодільниць України Анни Марчук на День вишиванки, який відзначається кожного третього четверга травня, про які повідомив сайт Нескучные новости.

Як правильно підібрати

Вибір вишиванки - це справа кожної людини. Якщо вона зроблена з позитивом, з хорошим настроєм, людиною, яка любить того, хто буде її носити, любить свою справу, то може і не важливі символи, які в ній використовуються. Важлива та енергетика, яку увібрала в себе вишиванка. Це і є найголовніше.

В першу чергу, вишиванка має бути білого кольору. Все інше можна називати розшитим одягом або одягом в етнічному стилі. У деяких випадках використовувалося небілене полотно, але це швидше виняток. Використання чорного кольору, не дивлячись на безліч думок, все ж традиційно. Наприклад, в борщівських вишиванках використовують саме цей колір. У цьому районі жінки брали чорні нитки, уболіваючи про своїх загиблих чоловіків. Але це не означає, що така вишиванка має негативну енергетику, навпаки, вона створена в пам'ять. Але все ж, якщо говорити про використання чорного полотна для вишиванки, то в підсумку вийде етно-одяг, а не вишиванка.Крім того, вишиванка має бути зроблена тільки руками. Існує також ряд народних обрядів, які прийнято дотримуватися. Наприклад, починати її робити можна тільки в четвер, обов'язково в хорошому настрої, помолившись. В цілому, вишивати можна тільки з позитивним настроєм. Ні в якому разі не можна братися за нитку з голкою в поганому настрої, інакше весь негатив перейде на того, хто буде носити вишиванку.

Дуже добре, коли мати створює вишиванку для своєї дитини самостійно, а не купуючи її. Енергетика, яку мати вклала в свою роботу, перейде до дитини і захистить її.

Символізм вишиванки

Існують символи, які призначені тільки для жінок. Так, символ рожаниці традиційно призначався для жінок або дівчат, які хочуть вийти заміж, знайти сім'ю. Зрозуміло, рожаниця не призначалася для чоловічих вишиванок.

А ось чоловічі символи, наприклад свастя або сваргу, може носити як жінка, так і чоловік.Не дуже проста ситуація з маками. Традиційно цю квітку вишивали тільки ті, хто втратив чоловіка, в знак того, що вони вдови.

Для тих, хто захоче створити вишиванку самостійно, дуже важливо розібратися в символах. Але в тому засиллі інформації, яке зараз нас оточує, дуже складно знайти правильне тлумачення сакральних знаків. Тому краще порадитися з майстрами, які давно займаються вишиванками, довіритися серйозним виданням.Я думаю, що нинішня увага до вишиванки - це не швидкоплинний тренд, а повернення до витоків, яке буде розвиватися і розвиватися. Адже вишиванка - це символ нації, до нього необхідно привчати дітей, передавати традиції. У мене двоє синочків сьогодні вранці одягли вишиванки, у них навіть питання не було, що одягнути. До того ж українською вишивкою зацікавився і Захід, використовуючи елементи вишиванки у високій моді.

Я думаю, що і далі наше покоління буде частіше одягати вишиванки день у день, а не тільки раз-два на рік. Так має бути. Ми українці і повинні цим пишатися.

Новий шлях постачання армії агресора маже готовий: Росіяни завершують будівництво залізничного моста поблизу Маріуполя, - Андрющенко

четвер, 25 квітень 2024, 9:32

Російські окупанти майже завершили будівництво залізничного моста біля села Гранітне, що неподалік Маріуполя. Про це у своєму телеграм-каналі написав радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко. "Будівництво залізничного мосту біля Гранітно...

Науковці розшифрували практично знищені папіруси з Помпеї, з котрих дізнались місце поховання великого філософа Платона та обставини його життя

четвер, 25 квітень 2024, 9:23

Революційне сканування та дослідження папірусів Геркуланума виявило чудові нові подробиці про філософа Платона, зокрема точне місце його поховання, повідомляє "Ancient Origins" . Це значне археологічне досягнення стало результатом проєкту розшифровки ...