Народні прикмети: Чому 17 жовтня - вдалий день для приготування настоянки, але поганий для п'яниць

З цього дня стає все холодніше і відчувається наближення зими.
Ілюстрація: 2017rik.pp.ua

У церкві 17 жовтня вшановується пам'ять мученика Єрофея (Ієрофея), який жив в Афінах у I столітті. Одночасно з Діонісієм навернений у християнство і став учнем апостола Павла. Переказ свідчить, що Єрофей і Діонісій своїми очима бачили поховання Богоматері. Він був убитий язичниками після того, як намагався проповідувати християнство, повідомляють Патріоти України з посиланням на depo.ua.

Раніше 17 жовтня готували особливу настоянку. Зазвичай використовували для неї різні запашні трави. Традиційна рецептура включала в себе чебрець, звіробій, конюшину, полин, майоран, деревій, материнку, аніс і м'яту. Трави заливали горілкою і настоювали близько 10-12 днів в теплому і темному місці. У народі говорили, що така настоянка не тільки підвищує апетит, але і допомагає в лікуванні різних недуг.

Зазвичай 17 жовтня проводили велику кількість обрядів, пов'язаних з відлякуванням нечисті. Вірили, що захиститися від неї можна, використовуючи цибулю, часник, редьку. Зв'язки цибулі і часнику підвішували над дверима будинків і хлівів. Також говорили, що найчастіше нечиста сила вражає п'яниць і людей, які несумлінно виконують свої релігійні обов'язки. Саме тому не рекомендувалося 17 жовтня гуляти, виходити з дому без потреби і, звичайно ж, не варто напиватися.

Народні прикмети на 17 жовтня

Не варто в цей день ходити в ліс - подейкували, що лісовики 17 жовтня ламають дерева, ганяють звірів, перш ніж піти зимувати до наступного року.

Не варто в цей день весілля грати - прикмета, що шлюб буде нещасливим.

Дуже злякався? Легіонер "Шахтаря" хоче залишити Україну після обстрілів Києва

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:58

Венесуельський нападник донецького "Шахтаря" Кевін Келсі хоче залишити український клуб, повідомляє Telegram-канал "Футбол з вертольота". За інформацією джерела, бажанням 19-річного футболіста залишити клуб є страх війни у країні, передають Патріоти Ук...

Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...