Народні прикмети: Чому п'яте грудня - вдалий день для прокладання доріг і гучних гулянок

У народі вірили, якщо людина народилася в день Прокопа, 5 грудня, то буде добре знати своє призначення.

Ілюстрація: wikimedia.org

У церкві 5 грудня вшановується пам'ять святого Прокопа Читця, який в IV столітті прийняв мученицьку смерть і постраждав за віру, повідомляють Патріоти України з посиланням на depo.ua.

У переказі йдеться про те, що Прокопій народився і жив на території Єрусалиму, служачи читцем в Кесарійській церкві. В обов'язки Прокопа входило ще й роз'яснення Святого Письма, а також його переклад на сирійську мову.

Прославився він тим, що за своє праведне життя отримав дар чудотворення і почав зцілювати хворих. Намісник Палестини, в свою чергу, проводив активну боротьбу з послідовниками християнської віри. Тому Прокопія заарештували і примушували відректися від Христа. Проповідник відмовився зробити це, за що був страчений.

З цього дня встановлювався хороший санний шлях, найчастіше випадало вже досить снігу і була потреба в зимових дорогах, придатних і для пересування пішки, і для саней. У день Прокопа зазвичай дороги прокладали всім селом, після чого влаштовували для всіх велике частування і гуляння.

Народні прикмети на 5 грудня

Тепла погода на Прокла - зима буде сніжною і довгою.

Якщо людина народилася в день Прокопа, 5 грудня, то буде добре знати своє призначення.

У якості талісмана людині, народженій 5 грудня, варто носити турмалін.

Сажа розгорілася біля багаття - погода буде сніжною і похмурою.

Вовки 5 грудня близько підійшли до хати - зима буде суворою і морозною, а весна настане нескоро.

Вчені заявили, що людська шкіра може вбирати хімікати з мікропластику

неділя, 28 квітень 2024, 9:59

Вогнестійкі домішки у складі мікропластику можуть поглинатися шкірою і потрапляти у кров. Про це повідомляє Medical News Today із посиланням на результатидослідження, яке опубліковане в журналі Environment International, передають Патріоти України. Нау...

Хто може отримати відстрочку в Україні з 1 травня - всі категорії

неділя, 28 квітень 2024, 9:48

За новими правилами відстрочку від мобілізації можуть отримати тільки певні категорії громадян, передають Патріоти України. Відстрочка від мобілізації 2024 по догляду за інвалідами та літніми людьми. Новий законопроєкт про мобілізацію набуде чинності 1...