Народні прикмети: Для чого 28 грудня треба стежити за котом і посипати сніг попелом

Погода 28 грудня зазвичай була досить морозна. Говорили: "На Трифона і птах у лісі замерзає".

Ілюстрація: pmg.ua

У церкві 28 грудня вшановується пам'ять святого Трифона, який жив в XVI столітті на території Кольського півострова. У миру носив ім'я Митрофан і народився в сім'ї священика, повідомляють Патріоти України з посиланням на depo.ua.

Переказ свідчить, що одного разу Трифон почув голос, який наказав йому йти на Північ. Так він потрапив на Кольський півострів, де став жити біля річки, проповідуючи Євангеліє. Там же і побудував храм і заснував монастир на честь Святої Трійці.

У цій же обителі Митрофан згодом прийняв постриг, отримавши ім'я Трифон, а також був висвячений в ієромонахи. Через деякий час Трифон стає ігуменом монастиря. Трифон шанується як покровитель моряків, і саме йому моляться в разі небезпеки.

Люди говорили про те, що 28 грудня день стає довшим, оскільки на землю надходять сонячні промені, і дуже важливо допомогти їм впоратися з зимовою стужею. Також вранці, 28 грудня, виносили на вулицю гаряче вугілля і висипали на сніг, щоб налякати злих духів.

Народні прикмети на 28 грудня:

Якщо людина народилася в день Трифона, то її талісманом є рубін.

Яким буде 28 грудня, таким буде і весь березень.

Якщо вранці 28 грудня - мороз, а надвечір спостерігається різке потепління - холод ще попереду.

Зоря супроводжується червоною веселкою в небі - будуть морози.

Синиці вранці 28 грудня голосно цвірінькають - зовсім скоро настануть морозні дні.

Кішка вранці прагне знайти тепле місце - буде сильний мороз.

Північний вітер дме 28 грудня - чекай похолодання.

Вітер розносить сухий сніг - буде посуха влітку.

Малосніжний і морозний день - багатий урожай.

Глибокі замети - прикмета до того, що буде тепле літо без виснажливої спеки.

Не зважаючи на астрономічний штраф: Голлівудська актриса родом з України відмовилася грати росіянку в серіалі Netflix. Студія не зглянулась на мотивацію дівчини (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 2:35

Голлівудська акторка родом з України Іванна Сахно розірвала контракт зі стримінговою платформою Netflix, бо не захотіла в новій кінороботі грати росіянку. В інтерв'ю для ТСН вона розповіла, що тепер їй потрібно виплатити компенсацію. За її словами, їй ...

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...