Народні прикмети: Як 15 грудня можна позбутися безсоння, а катання на санчатах до шлюбу доводить

У давнину прийнято було саме цього дня читати спеціальні замовляння від безсоння.

Ілюстрація: ridna.ua

У церкві 15 грудня вшаноУ давнину прийнято було саме цього дня читати спеціальні замовляння від безсоння.вується пам'ять пророка Авакума, який є восьмим з 12 апостолів. Відомостей про його життя збереглося не дуже багато, повідомляють Патріоти України з посиланням на depo.ua.

Згідно з переказами, Авакум жив під час взяття Єрусалиму і тільки два роки не дожив до того моменту, як євреї повернулися з єгипетського полону. Також є історія про те, що саме Авакум приносив їжу пророку Даниїлу, котрий був кинутий у рів разом з левами. Відомою є книга пророцтв, написана Авакумом, що складається з трьох частин.

Зазвичай 15 грудня молилися про те, щоб діти міцно спали. Був навіть спеціальний обряд, що проводився знахарями. Все робилося таємно від людей. Пізно ввечері знахарка несла дитину в курник, три рази обмивала водою і примовляла: "Кури білі, кури рябі, кури жовті, кури строкаті, кури чорні, візьміть свої ночниці, а немовляті дайте добре здоров'я і сон". Далі знахарка три рази спльовувала і надягала свіжий одяг на дитину.

Вважалося, що це допомагає позбавити його від дратівливості і плаксивості. Предки говорили про те, що це недуга, яка викликається особливими злими істотами, непомітними для людського ока. Їх можна тільки викурити, заговорити. Також дитину брали на руки і заговорювали на ранкову зорю. Після цього вважалося, що дитина буде добре спати.

15 грудня дівчата проводили посиденьки, але не веселилися, а займалися шиттям, прядінням, рукоділлям і т.д. Важливо було напрясти якомога більше до найближчих свят.

На вулицях до 15 грудня вже лежав сніг, тому і дорослі, і діти з задоволенням каталися на санках. Могли навіть просто збити дві дощечки, облити їх водою і залишити на морозі. Виходили міцні і надійні сани. Також могли використовувати і дерев'яне корито - в нього поміщалося кілька людей. Дівчата запрошували вподобаних хлопців до себе в сани. Помічали, хто з ким сів - ті, швидше за все, і одружаться.

Народні прикмети на 15 грудня

Якщо день непогожим видався, то така погода протримається до 30 січня (до дня Антона-Перезимника).

Багато снігу 15 грудня - буде багатий сінокіс в наступному році.

Якщо людина народилася на Авакума, то в якості оберега їй варто носити бурштин.

Навколо місяця 15 грудня видно темний круг - буде заметіль.

Півень в мороз співає - чекай потепління.

Кури сідають на сідало рано - будуть морози. Якщо ж птахи ляскають крилами і вертять хвостами - чекай хуртовини.

Гусак голову під крило сховав - чекай морозів.

Кішка 15 грудня спить весь день - буде холоднеча.

Яскраві зірки віщують наступ сильних морозів.

Каркають ворони - прикмета до того, що заметіль буде.

Чим красивіші візерунки на вікнах, тим пишніше буде зелень навесні.

В Україні чоловікам, які не сплачують аліменти, скасують відстрочку: Чому це рішення є справедливим

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:22

Відповідно до нового закону про мобілізацію, багатодітні чоловіки, які мають борги за аліментами, втрачатимуть право на відстрочку. Це справедливо стосовно тих батьків, які ухиляються від утримання дітей, але використовують їх як привід для відстрочки ...

Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...