Народні прикмети: Як 23 листопада треба миритися після сварки, і чим цього дня обов'язково годують тварин

За народними прикметами, цього дня не бажано вирушати в далеку дорогу

Ілюстрація: glavcom.ua

У церкві 23 листопада вшановується пам'ять шести апостолів, в тому числі, Родіона і Ераста, повідомляють Патріоти України з посиланням на depo.ua.

Переказ свідчить, що Ераст був учнем святого Павла і походив зі знатного роду. До того моменту, як повірити в Бога, Ераст обіймав посаду міського економа в місті Коринті. Саме Павло звернув Ераста у віру, розповівши йому про Христа.

Трохи пізніше Ераст разом з Павлом починає подорожувати і проповідувати християнство. Разом вони приїхали до Єрусалиму, де Ераст, який залишив державну службу, став жити в місцевій церкві. За деякими відомостями, він був єпископом в Палестині і дожив до глибокої старості.

Щодо Родіона, то він був не тільки учнем, але й родичем святого Павла і служив єпископом у місті Патрасе. У часи правління імператора Нерона були організовані масові гоніння християн, в результаті яких постраждав і Родіон, прийнявши мученицьку смерть разом з Петром і Павлом.

У народі 23 листопада була широко поширена традиція вирушати зранку до церкви і приносити з собою хліб із сіллю для того щоб їх освятити. Потім ними годували домашню худобу, і, згідно з віруваннями, тварини після цього повинні бути здоровими і легше пережити зиму. Традиція ця була настільки актуальна, що навіть здійснюючи покупку худоби в цей день, покупець міг вимагати у продавця на додачу шматок хліба з сіллю.

До цього моменту на річках вже встановлювався лід, але він був досить тонким і ламким. Говорили, що після Ераста настають справжні морози.

Мисливці вже вирушалина промисел, а рибалкам часто доводилося чекати більш стійкої морозної погоди, яка протягом кількох днів формувала крижаний покрив на річках. Без особливої потреби з дому не виходили, вечорами топили піч і збиралися всією родиною за якою-небудь роботою. У домашніх тварин до цього часу починалася сезонна линька - їхня шерсть ставала густішою.

23 листопада люди спостерігали за природними явищами і намагалися зрозуміти, якою буде погода в наступні дні і навіть місяці.

Народні прикмети на 23 листопада

Випав іній 23 листопада - буде мороз

Вітер дме - чекай хуртовини та похолодання

Якщо дитина народилася 23 листопада, і в цей день ясна погода, то у житті у неї буде багато щастя

Якщо сильна негода у цей день сталася, потрібно вийти на ганок і поклонитися Зимі, яка на людей злиться

Не можна вирушати у далеку дорогу

Ввечері випав іній - чекай рясного снігопаду

Дорогу розвезло - прикмета, що зима буде дуже морозною

Багато снігу випало 23 листопада - зима, навпаки, буде теплою

Туман низько стелиться - за прикметами, чекай відлиги

Голосно цвірінькають горобці 23 листопада - буде відлига

Горобці 23 листопада ховаються в траві - варто чекати сніжної бурі

Якщо жебрак в цей день помолиться, то Бог йому допоможе

Якщо пригостити людину, з якою посварився, освяченим хлібом, то незабаром буде примирення.

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...