Народні традиції та прикмети: Як 9 січня чоловіки захищаються від нечисті, а дівчата тугу з серця змивають

У народі вірили - снігопад в день 9 січня обіцяв багатий урожай ягід та грибів
Ілюстрація: natalyanesterenko.com

9 січня тривають гуляння та Святки. Іменини відзначають Степани (Стефани). Віруючі вшановують пам'ять Святого Великомученика Стефана - архідиякона, який прийняв смерть в ім'я віри в Ісуса Христа, повідомляють Патріоти України з посиланням на depo.ua.

У цей день казали наші предки казали - "Степан теше", і ставили 12 колів чи жердин в полі або на ставку. А дівчата зливали воду в середину круга, змиваючи тугу з серця.

У день Степана, 9 січня, дівчата ворожать на швидке заміжжя. Розсипають на столі зерно і перераховують його. Якщо випадає парне число, значить, цього року, можливо, вдасться знайти собі пару. Одна зернина означала, що заміж дівчина вийде нескоро.

Саме 9 січня вшановували пастухів. З ними укладали договір про найм, відправлялися до них у гості з частуваннями. Якщо знали, що пастух володіє чаклунським даром, то намагалися з ним потоваришувати, щоб в сезон випасу він оберігав худобу.

Якщо господар в цей день обгородить свій будинок осиковими кілками, то протягом усього року в нього не ввійде ніяка нечисть.

Вважалося, що якщо в день Степана напоїти коня водою з відра, в якому була срібна монетка, то тварина весь рік буде сумирним і поступливим. Також такий обряд, згідно з повір'ями, захищав коней від хвороб. Коли кінь фиркає, погода буде м'якою і теплою. А якщо кінь трусить гривою і поводиться неспокійно, то чекай сніжної бурі. Якщо кінь лежить на землі - настане тепла погода. Якщо у коня копита спітнілі 9 січня - скоро прийде весна.

Народні прикмети на 9 січня

Якщо людина народилася в день Степана, то вона буде відмінним господарем і сім'янином.

Якщо на деревах видно іній - чекай багатого врожаю хлібних культур.

Мороз і сонце 9 січня за вікном обіцяють урожайний рік.

Снігопад в день 9 січня обіцяв багатий урожай ягід та грибів.

Якщо ворони гніздяться на снігу - чекай швидкого тепла. Якщо ж птахи 9 січня збираються зграйками на верхівках дерев, то морози ще будуть тривати досить довго.

Якщо на вулиці 9 січня не видно дрібних птахів, значить, скоро почнуться снігопади.

Якщо гуси лапи підтискають - скоро похолодає.

Туман стелиться над полями - це прикмета до потепління.

Якщо вночі місяць червоний - вранці буде тепло, але випаде сніг.

Якщо заєць прибіг 9 січня в село, значить, скоро почнеться затяжний холод.

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...

9 з 10 солдат на передовій мають проблеми з ігроманією, - нардеп Гончаренко

четвер, 28 березень 2024, 20:41

Військові звертають увагу на появу нової проблеми - епідемії ігроманії, зокрема, в лавах ЗСУ на передовій. Про цю проблему пишуть в соцмережах, передають Патріоти України. Як зазначив народний депутат Олексій Гончаренко, це не просто проблема: 9 з 10 с...